Znate li da postoji ‘govedo za lijenčine’? Upoznajte pasminu koja mijenja pravila igre u stočarstvu!
Salers je francuska pasmina goveda koja potječe iz vulkanskog planinskog područja srednjeg masiva, riječ je o otpornom govedu koje podnosi promjene temperatura i teške uvjete, zahvalna je to pasmina čije je meso cijenjeno pri čemu prosječan farmer ne mora imati megalomanske farme da bi od uzgoja mogao živjeti.
-Salers govedo je prisutno u svim francuskim regijama, a prosječan uzgajivač ima od 60 do 70 grla. Može ih se držati svuda, na svim područjima jer su nezahtjevna, laka za uzgoj i tele se bez problema – kaže predsjednik francuskog nacionalnog udruženja Salers Evolution, Frederic Canal.
U Francuskoj ih se u šali naziva govedima za lijenčine baš zato što su nezahtjevna i kao takva pogodna i za stočarske početnike, ali i one koji na uzgoj prelaze iz drugih grana stočarstva. Danas je to mesna pasmina, ali se radi i sir, doduše u tu se avanturu u Francuskoj odvažilo ući tek oko deset uzgajivača jer mlijeka je malo, mora ga se praktički ukrasti od teleta. Prema Francuskom nacionalnom institutu za podrijetlo i kvalitetu salers je jedan od najstarijih sireva na svijetu koji se proizvodi oko dvije tisuće godina i da bi se neki sir mogao zvati salers sirom mora biti proizveden od mlijeka krave koja se najmanje 75 posto vremena hranila travom s lokalnih pašnjaka. Ne čudi stoga da gotovo potpuno služi za proizvodnju mesa.
Uzgoj u Hrvatskoj
U Hrvatskoj se s uzgojem te pasmine počelo prije 15 godina, a iako je prvotno to bilo zamišljeno kao govedo za Liku, proširilo se diljem zemlje. Od 2017. salers goveda uzgaja i Ivica Perčec iz Komuševca kod Čazme koji je proizvodnju mlijeka zamijenio tom francuskom pasminom i nije požalio.
-Mlijeko i ovo su nebo i zemlja. Mljekarstvo je robija, nema odmora u njemu si 24 sata, a ovdje je posao puno lakši – priča taj stočar.
Uzgoj u Hrvatskoj
U Hrvatskoj se s uzgojem te pasmine počelo prije 15 godina, a iako je prvotno to bilo zamišljeno kao govedo za Liku, proširilo se diljem zemlje. Od 2017. salers goveda uzgaja i Ivica Perčec iz Komuševca kod Čazme koji je proizvodnju mlijeka zamijenio tom francuskom pasminom i nije požalio.
-Mlijeko i ovo su nebo i zemlja. Mljekarstvo je robija, nema odmora u njemu si 24 sata, a ovdje je posao puno lakši – priča taj stočar.
No, mjesta za napredak ima.
-Imamo jedan veliki, veliki problem s plasmanom, a to je da nemamo količine koje se traže. Mi vapimo za novim uzgajivačima koji će se uključiti. Prošle godine smo nekoliko kamiona rasplodnih junica izvezli za BiH, ove godine za Sloveniju, sada imamo priliku izvesti na Kosovo, ali nemamo grla – kaže Devčić.
Domaće uzgojno udruženje ‘pokriva’ ovaj dio Europe
Udruga Salers-Croatia pokriva područje ovog dijela Europe, čulo se na tribini održanoj na 26. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu, pa je uz njenu potporu u uzgoj salers goveda ušao i Ivan Zovko. Zovko je odrastao na asfaltu i s poljoprivredom nije imao veze, ali ga je ljubav prema rodnoj grudi, Gornjem Crnaču kod Širokog Brijega nagnala da nabavi salers goveda.
-Selo je bilo prepušteno zarastanju 30, možda i 40 godina, pa nam je drago da priroda i djedovina ne propadaju nego da smo krenuli u obnavljanje – kaže taj mladi uzgajivač.
Za to se salers pokazao idealnim izborom.
-Oni imaju nadimak ‘čistači prirode’ jer ne biraju, sve što nađu u prirodi i što je zeleno će pojesti i vidi se nakon godinu, dvije da mijenjaju krajolik i da on izgleda puno bolje nego prije njihovog dolaska tako da mogu reći da su pokazali vrlo dobro, ako ne i odlično – ističe Zovko.
Zovko kao i hrvatski uzgajivači u daljnjem uzgoju i dalje mogu računati na potporu francuskog krovnog udruženja.
-Svih 15 godina postoji dobra suradnja uzgajivača salers goveda u Francuskoj i Hrvatskoj, a broj i uzgajivača i goveda se u Hrvatskoj u budućnosti može i povećati jer su dobri uvjeti. U tome mogu računati na našu podršku i na to da će i u budućnosti iz Francuske moći uvesti najkvalitetnija grla – ističe Canal.
Prema sadašnjem trendu može se očekivati daljnji rast u Hrvatskoj pogotovo jer i dio mljekara koji u mljekarstvu više ne vidi nikakvu računicu prelazi na uzgoj salers goveda.
Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.