Pivo pod povećalom nutricionistice: Evo koliko ga smijete dnevno popiti
Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti u svim dijelovima kugle zemaljske, pivo je mnogo više od alkoholnog pića. Pivo nakon posla, pivo navečer, pivo nakon jela, craft pivo, pivo na kavi, pivo na plaži, radler pivo, bezalkoholno pivo, pivo nakon rekreacije… situacije u kojima mnogi posežu za pivom brojne su, a mi smo odlučili otkriti koliko je ovo piće zapravo zdravo ili nezdravo. Odgovor ima bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.
-Zahvaljujući ječmu, pivo zadržava topive vlaknaste strukture koje pomažu u probavi i uravnoteženju bakterija u crijevima, onih važnih probiotika koji su bitni za imunitet. Osim toga, u pivu se nalaze vitamini B skupine, tu možemo istaknuti niacin i riboflavin koji su bitni za kvalitetan rad metabolizma. Pivo sadrži i piridoksin, vitamin B6 i neke manje količine folata. Od mineralnih tvari, ističu se magnezij, kalij i silicij koji doprinose zdravlju kostiju i mišića – poručuje Zlatić Crnković.
U pivu možemo pronaći i antioksidanse polifenolne skupine koji pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje. Nutricionistica napominje kako je sam sastav piva vrlo dobar, ali da kao i kod svih namirnica koje sadrže alkohol, valja ga konzumirati uravnoteženo.
-Oko jedne čaše dnevno za žene i oko dvije čaše za muškarce, pri čemu mislimo na standardnu čašu od oko 300 ml. Dakle, za žene tri deci piva dnevno, a za muškarce šest – savjetuje nutricionisica.
Prekomjerna konzumacija piva skriva brojne štetne utjecaje na srce, jetru i naravno, tjelesnu masu.
-Kod piva treba imati na umu kalorijski unos, ono na 100 ml u prosjeku sadrži između 40 i 50 kcal, tako da sa šest decilitara piva imate već pošteni obrok, tako da o tome treba voditi računa. Ponavljam, ako je pivo pravilno uklopljeno u prehranu i društveni život, može dati zanimljive nutritivne beneficije, ključ je umjerena konzumacija – zaključuje sugovornica.