Kakva je čokoladna torta na bazi piva? Saznajte sami, a evo i gdje!
Odnedavno Daruvarčani, ali i turisti, imaju prilike u svom Zavičajnom muzeju zaviriti u Pivsku sobu. Jedan od uključenih u projekt je Miran Husak iz Daruvarskih toplica, koji kaže kako je ta soba nastavak projekta Beerlist – Daruvarske pivske i druge priče s kojom su krenuli još 2019. Zbog koronavirusa projekt je malo pao u drugi plan, no Grad Daruvar i Zavičajni muzej osigurali su ovaj prostor u kojem mogu nastaviti projekt.
– Pivska soba je prvenstveno prikaz povijesti Pivovare Daruvar, nekih starih artefakta koji su se nekada koristili u Pivovari u proizvodnji piva i organizaciji proizvodnje. Tu su state ambalaže, čaše i slični predmeti. Prostor je nama vrlo bitan i za provođenje našeg turističkog projekta koje rade Daruvarske toplice, s pivovarom Daruvar i Zavičajnim muzejom – pojašnjava.
Pivo i sir vole se javno
Prilika je to da se kuša kombinacija domaćih proizvoda – sira i piva. A kako to ide zajedno?
– Pivo i sir idu savršeno, lijepo se uklapaju. U našoj priči mi sparujemo četiri Fifth element piva pivovare Daruvar s četiri sira sirane Biogal. I na kraju našim posjetiteljima nudimo i čokoladnu tortu koja je napravljena zapravo na bazi piva, koju smo isto tako isparili s crnim pivom – kaže Husak i dodaje da je crno pivo odličan u pripremi hrane.
Husak je idejni začetnik priče oko Pivske sobe, u suradnji s Krešom Marićem iz Pivovare Daruvar. Cilj im je što više Daruvarčana i posjetitelja upoznati s povijesti piva u Daruvaru.
– Pivovara Daruvar najstarija je industrijska pivovara u Hrvatskoj koja se nalazi na istom mjestu od samog početka rada i ono što je vrlo važno za ljude koji vole pivo. Pivo se u Daruvaru i dalje kuha tradicionalno, znači na način kako se to prije radilo – napominje Husak.
Dobrodošli su i Daruvarčani upoznati gradsku pivsku povijest?
Svatko tko posjeti Zavičajni muzej, može sobu pogledati u regularnom radnom vremenu Muzeja. Oni pak koji žele i degustaciju, moraju se prethodno najaviti, a bilo bi poželjno da grupe imaju od 10 do 24 osobe. Sve se dodatne informacije mogu pronaći i na njihovoj web stranici.
– Unazad par godina, imali smo 45 posjeta pivskoj sobi, ali otkako smo u Dvorcu već smo odradili bar sedam grupa. U pravilu najčešće dolaze strani turisti, koji su ili na noćenju u Daruvaru ili dolaze na više dana. Bilo bi nam drago da dođe nešto više Daruvarčana. S obzirom na to da smo mali grad, većina ljudi pozna i Krešu i mene i onda nas zaustavljaju na ulici ili negdje u dućanu, pa nas pitaju kako mogu doći i vidjeti. Kažemo, najjednostavnije je otići u Zavičajni muzej, u njegovo radno vrijeme – zaključuje Husak s otvorenom pozivnicom svima da dođu i vide bogatu pivsku povijest Daruvara.
FOTO: Grad Daruvar i Beerlist – Daruvarske pivske i druge priče