Od recepcije do kuhinje: Naši učenici stjecali znanja u prestižnom ciparskom hotelu, evo kakvi su dojmovi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu projekta Erasmus+ akreditacija, učenici Turističko – ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar boravili su na Cipru, dok su svoju praktičnu nastavu odrađivali u Limassolu. Riječ je o učenicima drugih razreda koji se školuju za zanimanje hotelijersko – turistički tehničar, turističko – hotelijerski komercijalist te za zanimanje kuhar. Oni su svojih 120 sati ljetne prakse odradili u Grand Resort Hotelu u Limassolu, točnije na recepciji, u domaćinstvu, servisu i kuhinji. Tijekom svog trotjednog boravka učenici su od mentora naučili kako funkcionira hotel s pet zvjezdica u jednoj velikoj turističkoj destinaciji te su fantastično unaprijedili vještine potrebne za svoja buduća zanimanja. Na Cipru su boravili u partnerstvu s organizacijom ShipCon Limassol Ltd.  Tijekom vikenda, kad nisu bili na svojim praksama, učenici su zajedno s nastavnicama posjećivali i druge gradove na Cipru. Kući su se vratili puni dojmova, uspomena i stečenog novog iskustva.

Dodajmo kako će u sklopu spomenutog projekta biti provedene još dvije mobilnosti učenika, a sada je odrađena i jedna mobilnost nastavnika.

Naime, nastavnik kuharstva Tomislav Đurđević iz TUPŠ-a Bjelovar sudjelovao je na strukturiranom tečaju u Language Campus na Tenerifima u organizaciji Europass Teacher Academy pod nazivom “Sustainable Gastronomy – PBL Strategies Inspired by Tenerife’s Culinary Heritage”.

Predavanja su se održavala kroz cijeli tjedan, dok je najveći naglasak bio na projektnom učenju. Đurđević je tako surađivao s kolegama iz Danske, Poljske i Estonije, a tečaj je bio osmišljen kao projekt u cilju učenja i otkrivanja tradicionalnih jela kroz rješavanje tajnih zadataka. Za ovakav način učenja potrebno je puno planiranja i raspisivanja cijelog projekta. Učenje se provodilo u predavaonici, na tržnici, u mlinu, dakle svugdje gdje je bilo potrebno kako bi se došlo do rješenja. Ovakav način rada uvelike će to pomoći Đurđeviću u modularnoj nastavi. Uz tečaj, nastavnik je imao i vremena za upoznavanje otoka, dijela njegove kulture, povijesti, geografije i naravno, ono najslađe – gastronomije.

FOTO: Ustupila TUPŠ BJ

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!