Shvatio da nema piva bez traktora pa pronašao zlatnu formulu za zaradu: ‘Cijena je bolja od premium pšenice’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Većina nas tu i tamo rado popije pokoje pivo posebice ljeti. Iza svake čaše piva stoje i zemlja, traktor i poljoprivrednik jer nema piva bez pivarskog ječma, kulture koja se uzgaja i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na poljima Denisa Poljana iz Narte. Poljan obrađuje ukupno oko 90 hektara na kojima rastu pšenica, kukuruz, soja, proljetni bob i pivarski ječam kojeg ovisno o plodoredu sadi na 10 do 15 hektara i tako posljednjih sedam godina.

-Htio sam probati neku novu žitaricu jer na našem podneblju žita baš ne uspijevaju kao recimo u Slavoniji i Baranji. Odlučio sam se za pivarski ječam koji mi se pokazao dosta dobro zato što je cijena uvijek bolja i od premium klase pšenice – zadovoljan je Poljan.

Pivarski ječam ne zahtijeva posebnu mehanizaciju niti se po agrotehnici znatno razlikuje od ostalih žitarica, a uz to je i nezahtjevna kultura.

-Osnovna gnojidba u jesen, dvije prihrane s KAN-om u proljeće s tim da ne treba pretjerati s dušikom jer kod prodaje pivarski ječam mora imati manji udio proteina nego stočni, a ako će imati previše proteina odlazi u stočni ječam. Tu treba pripaziti jer ne treba previše prihranjivati dušikom – savjetuje Poljan.

Dobri uvjeti

Uz dobru otkupnu cijenu ni s tržištem nema problema.

-Otkup je siguran, novac je uredan. Može se s njima čak i dogovoriti cijena, oni nude skoro svaki mjesec cijenu i tu se može dogovoriti kako kome odgovara – zadovoljan je taj ratar.

Tvrtka čiji je kooperant (Axereal Croatia) ječam otkupljuje za potrebe sladare u Novoj Gradiški i to s 15 tisuća hektara. Više od toga ne može.

-Nažalost ne možemo biti više od 15 tisuća hektara zbog kapaciteta naše sladare i potencijala potrošnje piva tako da je to plafon – kaže izvršni direktor Ivan Pozder.

No, ne bi trebalo biti ni manje od toga, pa je budućnost proizvodnje piva u Hrvatskoj bistra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!