Za prste polizati: Pogledajte slatka remek-djela naših učenika koja su oduševila Ljubljanu
Učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar od 12. do 22. svibnja, sudjelovali su u međunarodnoj razmjeni u sklopu Erasmus+ akreditiranog projekta. Domaćin mobilnosti bio je Biotehnički izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana) renomirana slovenska obrazovna ustanova koja djeluje na četiri lokacije, s oko 3000 učenika i 228 djelatnika.
Posebnost ove mobilnosti leži u činjenici da su u njoj sudjelovali učenici s teškoćama, kako oni iz posebnih razrednih odjela, tako i učenici uključeni u redovne programe. Bjelovarska škola s ponosom ističe kako im je kroz Erasmus+ projekt omogućeno međunarodno stručno usavršavanje i praksa u inozemstvu.
Praktičnu nastavu u Ljubljani pohađale su učenice prvog i drugog razreda: Martina Prđun, Marta Vugrić, Barbara Furmek, Martina Masnec, Josipa Kovačić i Valentina Malvić, koje se obrazuju za zanimanja slastičara te pomoćnog kuhara i slastičara. Pratile su ih profesorica Snježana Matić i profesor Igor Grgić.
U suradnji sa slovenskim učenicima slastičarstva i pod vodstvom mentorice Andreje Klun, učenice su svakodnevno obavljale praksu u suvremeno opremljenim kuharskim i slastičarskim radionicama. Već drugog dana radile su na pripremi keksa, čokoladnih i jagodnih torti te pakiranju pereca. U „Kultu 316“, dijelu BIC-a u kojem se obrazuju studenti turističkih smjerova, naši i slovenski učenici zajedno su pripremali kompletan ručak, od predjela do deserta, uz izradu bezalkoholnih koktela i dekorativno savijanje ubrusa.
Sljedećih dana nastavili su usvajati teorijska i praktična znanja, a posebno su oduševili izradom tradicionalnih i autorskih slastica: kremšnita, „breskvica“, kroštula, krafni te zaštićene „Prekmurske gibanice“. Vrhunac praktičnog dijela bila je izrada slastice „Srce prijateljstva“, koju su osmislili sami učenici odabravši omiljene sastojke. Slastica je bila kombinacija šumskog voća, kreme od vanilije i glazure od pistacije – simbol prijateljstva, suradnje i kreativnosti.
Uz stručni rad, učenici su imali bogat kulturno-turistički program. Upoznali su ljepote Ljubljane, prošetali starom gradskom jezgrom, posjetili ljubljansku tvrđavu te uživali u vikend izletima, osobito u posjetu jezeru Bled, koje ih je oduševilo svojom prirodnom ljepotom. Posebno zanimljiv bio je posjet muzeju i parku „Ljubljansko barje“ u Igu, gdje su otkrili povijest „koliščara“, prapovijesnih ljudi koji su gradili kuće na kolcima iznad močvara. U muzeju su mogli vidjeti vjerne replike njihovih nastambi, alata, posuđa i oružja.
U srijedu, dan prije povratka, učenici su sudjelovali na radionici koju je vodila socijalna pedagoginja Tanja Kek. Kroz zabavne i edukativne aktivnosti naučili su više o sebi, razvijali samopouzdanje, komunikacijske vještine i snalažljivost u novim situacijama.
Završni dan mobilnosti, 22. svibnja, obilježen je svečanom dodjelom certifikata o sudjelovanju, zajedničkim druženjem i kušanjem slastice „Srce prijateljstva“. Voditeljica projekta Maja Krajnik i ravnateljica BIC-a Tatjana Šček uručile su certifikate svim sudionicima, uz razmjenu prigodnih darova i emotivan oproštaj od slovenskih domaćina.
Sudionici su kući ponijeli pregršt novih znanja, praktičnih vještina, kulturnih doživljaja i iskustva koja će pamtiti cijeli život. Mobilnost u Ljubljani pokazala je koliko međunarodna suradnja i inkluzivnost mogu obogatiti obrazovanje i osobni razvoj svakog učenika.