Poznati hrvatski gastro bloger posjetio naš kraj. Jedan grad ga je oduševio, doznajte zašto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poznati hrvatski kolumnist, novinar, gastro bloger i diplomirani profesor geografije Domagoj Jakopović poznatiji kao Ribafish ovih je dana posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a sada je objavio i svoje dojmove. Kako piše, u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji ima sasvim dovoljno kuća za odmor, ljudi su veseli i vole popiti i pojesti, a što je također bitno, cijene su izvrsne! Tijekom trodnevnog boravka posjetio je četiri grada, a putovanje je započeo u Čazmi.

– Bogata je kulturnim nasljeđem i ljudima koji njeguju stare običaje, pa smo tako prvo posjetili OPG Pirak u Čazmi koji nas je dočekao bogatim Moslavačkim doručkom. Pa ako se po jutru dan poznaje, ovdje treba doći i na ručak jer doručak je ispunio sva naša očekivanja. Na stranu scotch eggs, povrće u lisnatom i punjeni šampinjoni, nas su kupili s domaćom klopom. Uz platu narezaka s okolnih OPG-ova, skidam kapu za sir i vrhnje koje bi svaki restoran tradicionalne kuhinje trebao imati na jelovniku. A ovdje je izvrsno, lisnatog sira i fino kiselog ne pregustog vrhnja. A kad smo kod vrhnja, ono dolazi i u sjajnoj kombinaciji s trgancima! – opisuje početak svoje čazmanske avanture Ribafish te otkriva kako je sljedeća stanica bio bazen u centru grada.

– Punih buraga krećemo na kraću i dulju šetnju, a prva od njih je u strogom centru Čazme, gdje su umjesto, recimo, fontane, napravili –  prvo hrvatsko biološko kupalište. Na ovom bazenu tako nećete osjetiti miris klora, i imat ćete osjećaj da se kupate u rijeci ili nekom kristalno čistom jezeru dok u susjednom,  regeneracijskom dijelu bazena, kraj vas krekeću žabe skrivene lopočima i trskom – u njemu se ne kupa! – pojašnjava Ribafish dodajući kako je nakon kraće šetnje došao red za onu dulju i to kroz Medjame.

– Došao je red i na drugu šetnju, Medjame, prekrasnu drvenu stazu pod krošnjama udaljenu od centra Čazme tek desetak minuta lagane šetnje. Močvarno područje okruženo gustim krošnjama uz životinje koje se ne gase…. Ako imate sreće naletjet ćete na nutriju ili dabra, ali mi smo nabrojali kornjače na plutajućim granama, žabice koje neumorno krekeću i skakuću, jednog šarana porcijaša i  bezbroj ptičica. Mir, tišina, netaknuta priroda, Medjame su idealna lokacija za zaljubljene, kao i klince koji ovdje mogu naučiti puno o flori i fauni. A ima i jedan Geocache! – piše Ribafish koji je ovaj izlet završio kao pravi hedonist.

– Iako se nismo stigli potrošiti od Moslavačkog doručka, došli smo na Moslavački brunch, odnosno sve veću i ljepšu kućicu u kojoj se peku proizvodi mesne industrije Grof Lovski, smještene tek par metara iza pečenjare. Grof Lovski malo je obiteljsko poduzeće posvećeno proizvodnji polutrajnih mesnih i suhomesnatih delicija od domaće divljači.Prošle je godine ovdje bila tek skromna kućica, koja se sada malo udebljala, narasla, dobila terasicu, pripadajući brendirani food truck, a i iza nje se nešto kopa, i ovog će ljeta kod Grofa Lovskog biti itekako veselo. Morali smo provjeriti je li hrana i dalje izvrsna, a onda nas je domaćin Marko krenuo bombardirati s pikantnim kobasicama i hrenovkama u tortilji uz domaći umak. Pa smo probali njihove fantastične ćevape od muflona, šiš burger te za kraj i smash burger u koji je Marko nakon naših ideja i savjeta prošle godine ubacio kineski kupus, novi umak i sir. Brutala! Sve smo zalili pivom Grof Lovski pale ale koje za njih kuha pivovara Pivski mudraci iz Ivanić Grada, kao i čašom izvrsnog škrleta Miklaužić. I već smo morali dalje… – zaključio je Ribafish svoje putovanje kroz Čazmu.

Foto: Ribafish


PODIJELI S PRIJATELJIMA!