Tajna dobrog roštilja krije se u marinadi: Donosimo 5 neodoljivih recepata za svaki ukus!
Roštilj bez dobre marinade je kao ljeto bez sunca. Bilo da pečete meso, ribu, povrće ili tofu, marinada daje dubinu okusa, sočnost i aromu kojoj je teško odoljeti. Donosimo vam 5 najboljih recepata za marinade, od klasičnih do egzotičnih, koje će vas pretvoriti u majstora roštilja.
1. Klasična roštiljska marinada
Za: svinjetinu, piletinu, vratinu
Sastojci:
4 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
2 žlice senfa
2 žlice mljevene slatke paprike
3 češnja češnjaka (sitno sjeckanog)
Sol i papar po ukusu
1 žličica octa ili limunova soka
Savjet: Meso marinirajte barem 2 sata, idealno preko noći. Ova marinada osigurava klasičan, roštiljski okus kakav svi volimo.
2. Slatko-slana azijska bomba
Za: piletinu, tofu, losos
Sastojci:
4 žlice sojinog umaka
1 žlica meda (ili javorov sirup za vegansku verziju)
1 žličica sezamovog ulja
1 žličica ribanog đumbira
1 žličica limunova soka
1 češanj češnjaka
Savjet: Idealan izbor za ljubitelje slatko-slane kombinacije. Djeluje brzo, a meso će upiti aromu u samo 30 minuta!
3. Pivska marinada za mesoljupce
Za: govedinu, kobasice, rebarca
Sastojci:
2 dcl tamnog piva
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica senfa
1 žličica smeđeg šećera
Sol, papar, timijan
Savjet: Pivo omekšava meso i daje bogat okus. Marinirajte najmanje 3 sata.
4. Citrusna eksplozija
Za: filete bijele ribe, tikvice, patlidžan, gljive
Sastojci:
Sok i korica jednog limuna
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica meda
Prstohvat svježeg peršina ili korijandera
Sol i papar
Savjet: Lagana i ljetna, a idealna je za brzinsko mariniranje (15–30 minuta).
5. Dimljena BBQ marinada za američki štih
Za: pileća krilca, svinjska rebra, seitan
Sastojci:
3 žlice BBQ umaka
1 žličica dimljene paprike
1 žlica jabučnog octa
1 žlica meda ili melase
Prstohvat chilija za hrabrije
Savjet: Pečeno meso (ili seitan) premažite još jednom ovom marinadom pred kraj pečenja za karameliziranu koricu.