Tajna dobrog roštilja krije se u marinadi: Donosimo 5 neodoljivih recepata za svaki ukus!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Roštilj bez dobre marinade je kao ljeto bez sunca. Bilo da pečete meso, ribu, povrće ili tofu, marinada daje dubinu okusa, sočnost i aromu kojoj je teško odoljeti. Donosimo vam 5 najboljih recepata za marinade, od klasičnih do egzotičnih, koje će vas pretvoriti u majstora roštilja.

 

1. Klasična roštiljska marinada

Za: svinjetinu, piletinu, vratinu

Sastojci:

4 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)

2 žlice senfa

2 žlice mljevene slatke paprike

3 češnja češnjaka (sitno sjeckanog)

Sol i papar po ukusu

1 žličica octa ili limunova soka

Savjet: Meso marinirajte barem 2 sata, idealno preko noći. Ova marinada osigurava klasičan, roštiljski okus kakav svi volimo.

 

2.  Slatko-slana azijska bomba

Za: piletinu, tofu, losos

Sastojci:

4 žlice sojinog umaka

1 žlica meda (ili javorov sirup za vegansku verziju)

1 žličica sezamovog ulja

1 žličica ribanog đumbira

1 žličica limunova soka

1 češanj češnjaka

Savjet: Idealan izbor za ljubitelje slatko-slane kombinacije. Djeluje brzo, a meso će upiti aromu u samo 30 minuta!

 

3. Pivska marinada za mesoljupce

Za: govedinu, kobasice, rebarca

Sastojci:

2 dcl tamnog piva

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica senfa

1 žličica smeđeg šećera

Sol, papar, timijan

Savjet: Pivo omekšava meso i daje bogat okus. Marinirajte najmanje 3 sata.

 

4. Citrusna eksplozija

Za: filete bijele ribe, tikvice, patlidžan, gljive

Sastojci:

Sok i korica jednog limuna

2 žlice maslinovog ulja

1 žličica meda

Prstohvat svježeg peršina ili korijandera

Sol i papar

Savjet: Lagana i ljetna, a idealna je za brzinsko mariniranje (15–30 minuta).

 

5. Dimljena BBQ marinada za američki štih

Za: pileća krilca, svinjska rebra, seitan

Sastojci:

3 žlice BBQ umaka

1 žličica dimljene paprike

1 žlica jabučnog octa

1 žlica meda ili melase

Prstohvat chilija za hrabrije

Savjet: Pečeno meso (ili seitan) premažite još jednom ovom marinadom pred kraj pečenja za karameliziranu koricu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!