Liječi iznutra i izvana: Ova biljka bogata je aktivnim tvarima, savršeno čisti tijelo od nečistoća
Čičak je od davnina poznat po svom ljekovitom i blagotvornom djelovanju na gotovo cijeli organizam. Zbog iznimno velike količine inulina, korijen čička pozitivno utječe na crijevnu mikrofloru, zbog laksativnog djelovanja potiče probavu, a odličan je i u svrhu snižavanja razine šećera u krvi te pročišćavanja jetre. Naime, razna istraživanja dokazala su da čičak povećava razinu zaštitne tvari glutationa u jetri koja ju štiti od štećenja. Tijekom redovite konzumacije, čičak prilično brzo normalizira razinu jetrenih enzima i triglicerida.
Također, određni spojevi pozitivno djeluju pri liječenju streptokoka i stafilokoka, a valja naglasiti da je ova biljka korisna i pri liječenju i ublažavanju kožnih infekcija poput folikulitisa i impetiga. Čičak se najčešće koristi u obliku masti za smirivanje psorijaze, ekcema, reumatskih tegoba, ispucale kože, reumatidnog artritisa seboreje. te kao bezalkoholna tinktura.
Jedni od najpoznatijih proizvoda svakako su bezalkoholna tinktura koja se može piti sama, u čaju ili vodi te čičkovo ulje namijenjeno za jačanje kose i zaustavljanje njezinog opadanja. Upravo animokiseline koje sadrži doprinose izgradnji strukture vlasi kose. Redovita konzumacija proizvoda od čička iz tijela će ukloniti veliku količinu toksina, odnosno štetnih tvari. S obzirom na spomenutu visoku količinu inulina, ova biljka utječe na povećanje koncentracije kalcija i magnezija, što uvelike doprinosi zdravlju kostiju i zuba.