Vinski trijumf u Daruvaru: Mali vinar srušio velike igrače, a najveće iznenađenje je vino koje nije od grožđa
Središte dobre vinske priče trenutno je Daruvar u kojem se održava kako mu Daruvarčani vole tepati ‘najzabavniji festival vina’, Vinodar. Ove je godine stiglo 128 uzoraka vina iz raznih dijelova Hrvatske te iz Češke. Od 128 uzoraka njih 16 je odbačeno.
-Odbačeni su zbog bolesti vina, oksidacije, hlapljive kiseline, merkaptana – tumači predsjednica ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić.
Izazovna godina
Ipak, velika većina je odlična što dokazuju četiri velika zlata i čak 56 zlata koja su vina osvojila, a riječ je mahom o prošlogodišnjoj berbi koja je imala svoje izazove.
-Sorte na ocjenjivanju su bile prepoznatljive, nije bilo prealkoholičnih vina, kiseline su bile isto tako dobre i uravnotežene, kao i alkoholi s eventualnim ostacima šećera i kiseline. Svaka čast jer trebalo je uložiti puno truda da bi se dobila takva vina. Lani se bralo i po noći jer su preko dana bile strašno visoke temperature, hladilo se grožđe, mošt se morao jako hladiti – ističe Mežnarić.
Druge nije bilo jer previsoke temperature za vrijeme berbe donose niz problema u podrumu.
-Ako grožđe uđe s previsokom temperaturom u podrum javljaju se oksidacije, teži je postupak dalje s vinom. Najbolje je brati po hladnom, ujutro do devet sati i odmah grožđe staviti u podrum na hlađenje i taloženje – objašnjava đurđevački vinar Božo Divjačko.
Divjačko je postupak ‘pogodio’ do u najmanju sitnicu. S graševinom je na Vinodaru osvojio zlato, a sa chardonnayem prošlogodišnjom berbom veliko zlato pri čemu je njegov chardonnay s 93 osvojena boda najbolje ocijenjeno vino cijele izložbe kojim je taj OPG-ovac nadmašio i velike vinarije. Dijelom je to zbog lokacije i specifične arome koja dolazi s đurđevačkih pijesaka, pomalo skromno kaže taj vinar koji je do sada na Vinodaru osvajao zlata, ali ovako dobar rezultat nije očekivao. Dokaz je to da mali i veliki mogu ravnopravno stajati jedni uz druge.
-Ljudi prate literaturu, idu na predavanja, osim toga i ocjenjivanja su jako edukativna. Recimo, netko kome je vino odbačeno pita zašto i onda druge godine to otkloni – kaže Mežnarić.
Divjačko je mala obiteljska vinarija iz Mičetinca kod Đurđevca i na tri hektara uzgajaju graševinu, chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti i zweigelt i s plasmanom nemaju problema.
-Mi imamo i vlastiti ugostiteljski objekt, pa veliku količinu plasiramo tako. Snabdijevamo i druge ugostitelje i nemamo problema s prodajom. Nije da se hvalim, ali prošlogodišnja berba je gotovo cijela rasprodana – kaže đurđevački vinar.
Neobično vino koje plijeni pažnju
S dva zlata se vraća i garešnički vinar Matija Žabić koji je osvojio zlato za svoj škrlet, ali zanimljivije je ono za vino od haskapa koje je nastalo kao suradnja njega kao vinara i kolege iz sela koji uzgaja haskap.
-On ima plod, mi imamo znanje i tehnologiju, pa smo probali napraviti vino. Na kraju je to ispao jako dobar proizvod koji tada u Hrvatskoj nitko još nije proizveo – kaže Žabić.
Prije osam godina nastala je prva boca. Žabić ističe kako je teže uzgojiti sibirsku borovnicu nego od nje napraviti vino, ali tajnu proizvodnje ne otkriva.
-Klasičan postupak proizvodnje crnih vina se može primijeniti, ali uz neke detalje koje smo kroz godine i iskustvo naučili, ali to je već naša vinarska tajna koju zadržavamo za sebe – kaže garešnički vinar.
Već pri prvom ocjenjivanju rečeno je da to vino može ravnopravno stajati uz punokrvna crna vina poput cabernet sauvignona, ali treba voditi računa o tome da to ipak je voćno vino.
-Jako je bitan zdravstveni aspekt tog vina koje je bogato anticijaninima i ostalim korisnim tvarima koje djeluju pozitivno na naš organizam, ali ga treba konzumirati umjereno. Riječ je o desertnom vinu, ali se može upariti i s jačim mesnim jelima – otkriva Žabić.
I dok se njihov prošlogodišnji trud stavlja na pijedestal, vinari se ove godine suočavaju s novim izazovima.
-Malo previše kiše, cvatnja kasni dva tjedna, ali vele da kada je peti mjesec bio kišan da će biti dobra godina – kaže Divjačko koji se nada da će se nakon kišnog svibnja to vjerovanje ostvariti.