Ove gljive čiste organizam, snižavaju kolesterol i štite zdravlje, a mi znamo gdje ih možete nabaviti
Vesni Žaji iz Koprivnice poljoprivreda nije strana. Njeni su roditelji za vlastite potrebe imali vrt, voćnjak i vinograd. I iako ju kao mladu rad na zemlji nije privlačio to je ostalo usađeno u nju, pa je kasnije i sama poželjela imati svoj komadić zemlje i uzgajati zdravu hranu za sebe i obitelj. Ta je želja prerasla u OPG.
-Nije me to zadovoljilo jer se zbog klimatskih promjena znalo dogoditi da mi je sve potučeno ili da je sve uništila suša i onda sam počela razmišljati o tome što uzgajati, a da imam kontrolu nad time i da ne ovisim o vremenskim neprilikama – opisuje početak Žaja.
Izbor je pao na gljive, a kako o njihovom uzgoju, priznaje, nije ništa znala, odlučila je ne svaštariti već se radije fokusirati isključivo na jednu sortu, a nakon proučavanja literature izbor je pao na bukovače. Za gospođu Vesnu ulazak u uzgoj bukovača je i logičan nastavak jer cijeli ju život veže uz hranu. Po struci je nutricionistkinja, a upravo su gljive, ističe, visokovrijedna namirnica.
-Bogate su proteinima, sadrže vlakna koja pomažu u probavi i daju osjećaj sitosti, imaju nizak kolesterola, bogate su hranjivim tvarima. Vrlo dobro utječu na naš imunološki sustav, imaju antioksidativno djelovanje, snižavaju kolesterol, sadrže D vitamin, a u znanstvenim člancima se navodi da preveniraju rast stanica nekih vrsta raka – navodi brojne blagodati bukovača njihova uzgajivačica.
Kako izgleda uzgoj?
Sve su to razlozi zbog kojih bi se češće trebale naći na našim tanjurima. No, treba znati prijeći put do tanjura jer uvjeti za uzgoj moraju biti pogođeni.
-Morate imati jako dobro prozračivanje, izmjene svjetla, vlaga mora biti dobra – navodi Žaja.
Za to treba vremena, a dok se sve to nije pogodilo bilo je, smije se koprivnička uzgajivačica, pokušaja i pogrešaka.
-Ooo da. Naravno, to su počeci kada ne znate, pa pokušavate, prilagođavate, mikroklima je jedan period ovakva, drugi onakva. Tako je to išlo do nekog perioda dok se nismo automatizirali, dijelom digitalizirali, pa se sve ustalilo. Mislim da je to početak svakog poduzetnika, da se padne, ali bitno je dići se, nastaviti dalje i ne pokleknuti – ističe Žaja.
Ona ne samo da nije pokleknula nego i jedina u zemlji ima oznaku Dokazana kvaliteta za bukovače na što je posebno ponosna jer tu oznaku treba zaslužiti.
-Sve se provjerava, cijeli lanac od uzgoja, preko berbe do pakiranja i sortiranja. Cijeli proces je certificiran – ponosno ističe ta koprivnička uzgajivačica.