Od travnjaka do čuda prirode: Kupci poludjeli misterioznim voćem koje je prava vitaminska bomba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pune ruke posla ovih dana ima Daruvarčanka Maja Golubić koju smo zatekli u jeku berbe haskapa. S obitelji ga je zasadila prije otprilike osam godina kako bi iskoristili prevelik travnjak. Danas imaju 250 grmova pri čemu uzgajaju nekoliko sorti.

-Počeli smo s tri vrste, a na kraju smo ustanovili da ih imamo pet ili šest jer kako su neki grmovi propadali tako smo dokupljivali haskape koji su slični, ali imaju potpuno različit okus – kaže Golubić.

Foto: privatna arhiva

 

Okus je zanimljiv.

-Imaju svoj specifičan okus koji je između zelene šljive, maline, borovnice, nekakva mješavina – opisuje okus Maja.

Rijetko kome tko haskap proba se on ne svidi. No, kao i brojnim drugim voćnim kulturama haskapu se nije svidjela ova godina točnije travanjski mraz. Iako je haskapu drugo ime sibirska borovnica mraz u toj fazi mu nimalo ne odgovara.

-Mraz i hladnoća mu ne smeta dok je u fazi zelenog stanja, ali čim krene cvat kao i svim drugim biljkama mraz i hladan vjetar smetaju – tumači Golubić.

Urod će biti manji, ali daruvarsku uzgajivačicu to neće obeshrabriti jer to je nešto što valja prihvatiti, a haskapa za prodaju će biti. Pri tome na kućnom pragu prodaju isključivo svježe bobice.

-Što je više moguće distribuiramo svježe bobice, a s preradom idemo samo u slučaju veće količine – kaže Golubić.

Foto: privatna arhiva

 

No, prerađuju samo za sebe, sok ne prodaju. Prodaju samo svježe voće na kućnom pragu, a kupci svježi i okusom bogati haskap željno iščekuju.

-Moram reći da se svake godine iznenadimo pojavom novih imena koji su zainteresirani za haskap. Pretpostavljamo da je to i zato što je on uzgojen bez i malo ‘kemije’, jedino se gnoji domaćim gnojivom i daje mu se voda – ističe Golubić.

Haskap, te male plavo-ljubičaste duguljaste bobice bi se svakako trebale naći na listi voća koje konzumiramo jer je popis onoga za što su dobre poprilično dug.

-Snižava krvni tlak, ublažava gastrointestinalne smetnje, dokazano štiti srce, bogato je vitaminom C, A, kalija, kalcija, antioksidansa, anticijanina – navodi dobrobiti Golubić.

Našu sugovornicu stoga veseli što je haskap sve traženiji.

-Drago mi je da nismo ostali samo na šljivama i trešnjama nego da smo se otvorili i prema drugom voću koje okusom možda nije uvijek idealno jer je kiselije, ali vjerujem da je zdravo – kaže Golubić prije nego se vrati berbi.

Foto: privatna arhiva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!