Osvježenje na tanjuru: Donosimo šest laganih ljetnih jela, idealnih za visoke temperature

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S dolaskom ljetnih vrućina mijenjaju se i prehrambene navike. Teška, masna i vruća jela nerijetko postaju nepoželjna na visokim temperaturama, a organizam prirodno traži nešto lagano, osvježavajuće i hranjivo. Donosimo šest jela idealnih za ljetne dane, ukusna su, jednostavna za pripremu i savršeno se uklapaju u ljetni ritam.

Hladna salata s tjesteninom i povrćem

Ovo jelo pravi je klasik među ljetnim obrocima. Kuhanu tjesteninu, najbolje kratke oblike poput fusilla ohladite, a zatim dodajte narezane cherry rajčice, krastavce, papriku, kukuruz, masline i kockice mozzarelle. Sve začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, svježim bosiljkom, po ukusu malo posolite i popaprite. Hladna salata je zasitna, a opet dovoljno lagana da vas ne umori na vrućini.

Gazpacho – hladna juha od rajčice

Gazpacho dolazi iz Španjolske, a idealan je za dane kada je kuhinja zadnje mjesto na koje želite kročiti. Rajčica, krastavci, paprika, crveni luk i češnjak blendaju se s maslinovim uljem, malo octa i kruhom, a zatim se hlade u hladnjaku. Ova hladna juha prepuna je vitamina i minerala te savršeno osvježava organizam.

Ljetna salata s lubenicom i fetom

Neobična, ali nevjerojatno ukusna kombinacija, slatka lubenica i slani feta sir stvaraju savršenu ravnotežu okusa. Dodajte nekoliko listova svježe mente, nekoliko kapi limuna i malo maslinovog ulja. Rezultat je izuzetno osvježavajuće jelo koje može poslužiti i kao lagani obrok ili zanimljivo predjelo.

Pohana tikvica iz pećnice s ‘jogurt – dipom’

Tikvice narežite na tanke ploške, uvaljajte ih u smjesu od jaja, krušnih mrvica i parmezana te ispecite u pećnici dok ne postanu zlatne i hrskave. Poslužite ih uz hladan jogurt umak  s češnjakom, limunom i koprom. Lagano, ukusno i idealno za ljetne večeri.

Rižoto s limunom i svježim začinima

Ovaj rižoto ne traži teške dodatke. Umjesto toga, glavni aduti su limunova korica i sok koji mu daju svježinu te peršin i bosiljak koji ga čine aromatičnim. Dodajte malo maslinovog ulja i naribani sir po želji. Jelo je toplo, ali dovoljno lagano da ne opterećuje želudac.

Zdravi wrap s piletinom i povrćem

Tortilje punjene grilanom piletinom, svježom salatom, avokadom, rajčicama i dresingom od grčkog jogurta i limuna idealne su za brz, a hranjiv obrok. Možete ih jesti tople, hladne ili ponijeti sa sobom na posao ili plažu. Praktične su i svestrane.

Ljeto je savršeno vrijeme za eksperimentiranje s hranom koja ne zahtijeva puno kuhanja, a pruža osvježenje i energiju. Ova jela odličan su način da ostanete lagani i siti, čak i kad temperature dosegnu svoj vrhunac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!