Nutricionistica preporuča: Evo tri zdrava ljetna recepta za rashlađivanje bez grižnje savjesti
Vrućine su odavno zavladale, a sladoledi i osvježavajuća pića jedan su od brojnih načina borbe s vrućinom. Mnogi od njih bogati su šećerima i kalorijama, stoga smo u potrazi za nešto zdravijim varijantama koje možemo i sami pripremiti, kontaktirali bjelovarsku nutricionisticu Margitu Zlatić Crnković.
– Kad temperature rastu, tijelo traži nešto hladno, lagano i hranjivo. Umjesto industrijskih sokova i kupovnih sladoleda, nudim vam tri domaća recepta koji će vas rashladiti i nahraniti, bez štetnih dodataka – najavila je Crnković.
Prirodna rehidracijska otopina
Jedan od načina rashlađivanja je i prirodna rehidracijska otopina koja je, kako kaže nutricionistica, savršena za vruće dane, nakon vježbanja ili kad osjećate umor i dehidraciju.
Potreban vam je sok jednog grejpa, jedne naranče i jednog limuna, žlica meda, žličica soli i dvije litre vode.
Sve sastojke trebate pomiješati i otopinu čuvati u hladnjaku. Ovo osvježavajuće piće tijelu vraća izgubljene elektrolite i daje mu ono što mu stvarno treba.
Sladoled od kokosa
Domaći sladoled od kokosa ljetna je poslastica za sve one koji traže alternativu kupovnim verzijama sladoleda koje sadrže vrhnje i šećer.
Recept je vrlo jednostavan, sve što vam treba je jedna konzerva kokosovog mlijeka, 1 – 2 žlice meda i malo vanilije. Sve sastojke pomiješajte, zamrznite i bez grižnje savjesti poslužite kad vam zatreba desert.
Sladoled od višanja i mente
Za kraj, nutricionistica preporuča i domaći sladoled od višanja i mente. Za ovaj osvježavajući pripravak potrebno vam je samo: 300 grama otkoštenih višanja, 200 mililitara kokosovog mlijeka, žlica meda, malo limunovog soka i nekoliko listića mente.
Sve valja dobro izmiksati i zamrznuti, a radi se o aromi koja hladi tijelo i budi nepce.
-Ove tri ideje nisu samo ljetni hitovi već i način da se povežemo s prirodom, lokalnim namirnicama i vlastitim zdravljem. Bilo da birate čašu punu elektrolita ili sladoled iz voćnjaka, vaše tijelo će vam biti zahvalno – zaključuje nutricionistica Margita Zlatić Crnković.