Marljiva obitelj otkriva tajne branja lavande, a evo i koji su nam korisni proizvodi na dohvat ruke

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Lavanda slovi za kraljicu ljetnih vrtova i polja i ovih dana ulazi u svoju najmirisniju fazu, jer od sredine srpnja pa sve do rujna, ljubičasta polja diljem Hrvatske postaju središte aktivnosti uzgajivača i zaljubljenika u ovu mediteransku biljku. Baš tako biti će i u Maglenči nadomak Bjelovara, točnije u Romskoj kući čiji se osnivači, članovi obitelji Đurđević već godinama bave uzgojem lavande. No, koja je tajna uzgoja i branja ovog mirisnog bilja?

Svoj puni urod lavanda postiže u trećoj godini rasta, kada se od jednog grma može dobiti 1 do 1,5 kilograma cvijeta. Berba se obavlja ujutro, idealno između 8 i 12 sati, prije nego što visoke temperature isuše cvijet i smanje kvalitetu ulja. Također je važno pričekati da se povuče jutarnja rosa i izbjeći berbu nakon kišnih dana. Optimalno vrijeme za berbu dolazi nakon niza od 5 do 6 sunčanih dana. Cvijet je spreman za berbu kada je otvorena gornja polovica cvjetova na stabljici. Iako neki čekaju da se svi cvjetovi otvore, iskustva pokazuju da to nije presudno za kvalitetu.

Za jednu litru eteričnog ulja lavande potrebno je 50 do 80 kilograma cvijeta, a iskoristivost pri destilaciji iznosi oko 2 posto. Stoga, iako biljka izgleda bogato, pravi je proizvodni proces zahtjevan i precizan. Lavanda se može brati i drugi put u rujnu ili listopadu, ali tada se očekuje tek 20 do 30 posto prvotnog uroda.

Ručna berba srpom i formiranje snopova i dalje je najomiljeniji način žetve, osobito ako se lavanda koristi za prodaju na tržnicama i u turističke svrhe. Snopovi su privlačni i kupcima i fotografima, a čuvaju duh tradicije i prirodne proizvodnje. Strojna pak berba je brža i prikladna za veće nasade, a visina rezanja se može prilagoditi. Zbog minimalne količine ulja u donjim dijelovima, preporučena je duljina stabljike do 10 centimetara ispod posljednjeg cvijeta. Plantaža lavande može trajati od 5 do 25 godina, ovisno o sorti i njezi. U razvijenim zemljama prosječno vrijeme ekonomske iskoristivosti iznosi oko 20 godina.

Svaki istinski ljubitelj lavande reći će da uzgoj lavande nije samo posao, već strast, način života i ljubav prema prirodi. Za sve one koji lavandu vole, ali ne žele ili ne mogu saditi vlastiti nasad, tu su suveniri, mirisne bombice, čajevi, hidrolat i ulje koje možete pronaći u Romskoj kući. A ako ste zainteresirani za posjet Maglenči i polju lavande, slobodno se javite na e-mail: romlovar@gmail.com.

FOTO: Romska kuća


PODIJELI S PRIJATELJIMA!