Omiljeno jelo iz djetinjstva uljepšat će vam ljeto, imamo odličan bakin recept
Miris kuhanog voća, hrskavih zapečenih mrvica i domaćeg tijesta budi uspomene na bakinu kuhinju i toplinu obiteljskog ručka. Knedle nisu samo desert već i mali zalogaji nostalgije, tradicije i ljubavi, duboko ukorijenjeni u našu kulturu. Osim u Hrvatskoj, popularne su i u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji te Češkoj.
U našim krajevima knedle su neizostavan dio ljetnih i jesenskih jelovnika, mogu se pripremiti sa šljivama, marelicama, breskvama, pekmezom, a posebno su omiljene one izrađene po provjerenom starinskom receptu. Donosimo vam jedan takav.
Sastojci za tijesto:
1 kg pirea od krumpira
2 jaja
2 žlice ulja
malo soli
40 dkg oštrog brašna
otprilike 20 šljiva (svježih ili zamrznutih)
krušne mrvice
malo ulja
Priprema:
Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi, a zatim ga istenfajte u pire, pa ohladite. Najbolje ga je ostaviti preko noći u hladnjaku. Pire izvažite te na svakih pola kilograma dodajte žlicu ulja, jedno jaje i 20 dkg brašna. Umijesite tijesto i krenite oblikovati knedle. Računajte da u svaku ide po jedna šljiva. Knedle kuhajte u provreloj vodi oko 15 minuta, a zatim ih izvadite i slažite u prethodno popržene krušne mrvice na ulju koje su poprimile smeđu boju. Odličan dodatak knedlama su vrhnje, cimet, bijeli, smeđi ili šećer u prahu.