Ajvar ćemo plaćati kao suho zlato? Doznajemo zašto bi omiljena zimnica mogla drastično poskupjeti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako su štandovi na tržnicama prepuni crvenih, žutih i zelenih plodova, ovogodišnja sezona paprike daleko je od uspješne. Tradicionalno omiljena namirnica za kiseljenje, pripremu ajvara i punjenih paprika, našla se u središtu razgovora.

Na Bjelovarskoj gradskoj tržnici kilogram paprike može se pronaći po cijeni od jednog do tri eura, ovisno o vrsti i kvaliteti. Kupci zasad zadovoljno trljaju ruke, ali proizvođači upozoravaju da je urod ove godine prepolovljen u odnosu na lanjsku bogatu sezonu.

“Podbacilo je 50 posto”

Među prodavačima je i Marjan Budrović, vlasnik OPG-a iz Pitomače, koji se već godinama bavi proizvodnjom povrća. Ovogodišnji rezultati, kaže, razočarali su i iskusne poljoprivrednike:

„Ova sezona paprike nije uspjela. Urod je manji za oko 50 posto, iako imam zalijevanje i sve potrebno. Prošle godine bila je jaka sezona, a sada mi je ostala tek petina onoga što sam nekad imao”, istaknuo je Budrović.

Najveći problem, dodaje, nije samo količina, nego i kvaliteta plodova.

„Prve klase paprike imam najmanje. Cijene se kreću od jednog do tri eura, ovisno o kvaliteti, a naravno, oni koji uzimaju veće količine dobiju popust. Ali problem je što ove godine jednostavno nema dovoljno dobre paprike“, kazao je Budrović.

Borba za opstanak

Iako je poljoprivreda njegov život već desetljećima, Budrović priznaje kako je sve teže opstati na tržištu.

„Sve sam imao pod vodom, uređeno i spremno, a sada je mnogo toga zapušteno. Ljudi se sve više povlače iz poljoprivrede – teško je raditi kad rezultata nema”, kazao je Budrović.

Zimnica pod znakom pitanja

Za građane koji pripremaju zimnicu ponude zasad ne nedostaje. No, pitanje je hoće li paprike biti dovoljno za sve potrebe, a proizvođači strahuju da bi, nastave li se ovakve loše godine, paprika s vremenom mogla postati luksuz na domaćim stolovima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!