Sve od pčela na jednom mjestu: Od meda u saću preko onog u teglici pa do krema, pogledajte cijene
Prođete li još danas bjelovarskim korzom možete kupiti pravi domaći med na tradicionalnoj, 18. po redu manifestaciji Dani meda, pri čemu bjelovarski pčelari, njih 109 okupljenih u udrugu prošlom sezonom mogu biti zadovoljni.
-Za nas Bjelovarčane je ovo bila jedna solidna pčelarska godina. Ne tako dobra kao što je bila lani, ali ima dovoljno meda, ima kvalitetnog meda – kaže predsjednik Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar Davor Taritaš.
I pčelinje zajednice su snažne pod uvjetom da su pčelari odradili sve što su trebali i da nisu zagrizli više nego što mogu progutati, ističe Zoran Milovac koji pčelari s oko 70 zajednica.
-Ne treba imati previše pčela, neki uzmu više nego što mogu, pa se brzinski sve obavlja. Onda se pojavljuju propusti, pa je krivo ovo, krivo ono. Trebaš imati onoliko pčela s koliko možeš raditi – savjetuje taj iskusan pčelar.
Gužva na tržištu
Prodaja je pak drugi par rukava. Dio potrošača meda se sjeti sezonski kada ih uhvati prehlada, nekima je med i skup. No, Marija Horvat čiji OPG med prodaje samo na kućnom pragu može računati na stalne kupce.
-Imam ljude koji mi dolaze kontinuirano, kroz mjesec i pol do dva navraćaju i uzimaju određenu količinu meda tako da mi je potražnja kroz cijelu godinu – kaže Horvat.
No, voljela bi kada bi se mogla osloniti i na neke druge kanale prodaje.
-Bili bi zadovoljniji da med možemo prodati na veliko jer još uvijek imamo doma zalihe. Bila bih najsretnija kada bismo mogli sezonski med prodati, pa sljedeće godine krenuti ispočetka. No, problem je na tržištu s otkupom veće količine meda, cijene su niske i mi smo zato odlučili ne prodavati tako med – priča ta pčelarka.
Ni s prodajom na malo nije uvijek lako, pogotovo kada se moraju boriti i s većim igračima
-Borba je velika zbog toga što su u trgovačkim lancima cijene takve kakve jesu. Naše cijene nisu velike, ali su malo više nego u trgovačkim lancima, pa i ovakvim manifestacijama pokušavamo pokazati da u 2,3 eura razlike dobivaju vrhunsku kvalitetu, a kod onoga što je jako jeftino može se postaviti pitanje koliko je to stvarno kvalitetno – napominje Taritaš.
I kako onda uz brojnu konkurenciju što trgovina što pčelara zadržati kupce? Kvalitetom, sigurna je Horvat koja ističe kako je prednost što su njihove pčele u idiličnom okruženju Dominkovice.
-Do lokacije pčelinjaka imamo gotovo šumski put i na njemu nemamo ni struje ni vode, pa bih rekla da su pčele u dobrom okruženju, a naravno da kvaliteta meda ovisi i o nektaru, klimatskim prilikama, ali ako se dobro brineš o pčelama, pripremiš ih za zimu, liječiš na adekvatan način tada su rezultati dobri – ističe Horvat.
Dodatan plus je širina asortimana – što više proizvoda imaš to si zanimljiviji, kaže Milovac na čijem štandu pažnju plijeni i med u saću.
-Ima ljudi koji baš vole med u saću. Nekima je to zanimljivo, a neki vole baš žvakati saće jer su to jeli kao mali. Prije se med cijedio ručno – kaže Milovac.
Taj je bjelovarski pčelar i izašao iz prehrambenih okvira, pa u bogatoj ponudi ima i kremu koja i na Danima meda privlači kupce.
-U kremi su propolis, vosak, baza je mast zbog mazivosti. Dobro dođe za opekline, mazati na kožu, ima antibiotska svojstva onako kako propolis nudi – kaže Milovac.
Iako se bore i s vremenom i tržištem od pčela ne odustaju jer zarade ipak ima, a i pčele su im se uvukle pod kožu.
-Moj muž je to izabrao i rekao je da bi da je znao za to to radio puno prije. On se stvarno u tome pronašao i uživa na pčelinjaku – kaže Marija Horvat o svom suprugu Daliboru koji je i nositelj OPG-a, a dok je takvih entuzijasta za budućnost pčelarstva nema straha.