
Znate li koliko pčele moraju preletjeti za jednu teglicu meda? Kilometraža je fascinantna…
U Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru, povodom Dana Grada Bjelovara, održana je tradicionalna “Pčelica”, mala pčelarska radionica i predavanje o pčelarstvu na kojem je sudjelovalo oko 300 učenika trećih razreda iz bjelovarskih osnovnih škola, ali i škola iz Velike Pisanice, Velikog Trojstva i Kapele.
Predavanje i radionicu organizirala je Pčelarska udruga Bilogora – Bjelovar, a predsjednik udruge Davor Taritaš istaknuo je kako je riječ o 18. Danima meda, koji se svake godine obilježavaju uz edukativni program za djecu.
– Riječ je o predavanjima koje na vrlo opušten, pomalo šaljiv, kreativan i slikovit način školarce upoznaju sa svijetom pčela, medom i pčelinjim proizvodima. Predavanje već godinama vodi Dario Frangen iz Velike Gorice, a reakcije su uvijek vrlo pozitivne. Više od 300 djece svake godine prođe kroz ovu edukaciju, što ga čini najvećim predavanjem takve vrste za školarce u Hrvatskoj, poručio je Taritaš.
Program je prilagođen trećim razredima, koji mogu pratiti sadržaj u trajanju jednog školskog sata. Djecu osobito zabavlja humorističan pristup predavača, a i sama nerijetko postavljaju zanimljiva pitanja o pčelama, načinu prikupljanja nektara i peludi te o samim proizvodima.
Nakon predavanja, na korzu se nastavlja program s ponudom čaja s medom i medenjaka, dok učenici u dvorani imaju priliku kušati male porcije meda.
– Djeca i odrasli trebaju konzumirati med jer daje energiju i donosi brojne zdravstvene koristi. Struka preporučuje započeti dan žlicom meda u mlakoj vodi, što bi trebao biti minimum dnevnog unosa, poručio je Taritaš, naglasivši pritom kvalitetu meda s područja Bilogore.
Da je med itekako zdrav, potreban djeci i odraslima zna i učenik 3. d razreda Područne škole Ždralovi.
– Med nam je daje jačinu i mišiće. Dobar je za glavu i tko ga često jede, rijetko ide doktoru. Med jedem, ali ga sad baš nemamo kod kuće. Reći ću danas da moramo kupiti novi, rekao je Ivano Pospišil, kojemu je najzanimljivije bilo čuti da pčelice za proizvodnju jedne teglice meda moraju preletjeti dužinu kao dva kruga oko Zemlje.
Sladak, ukusan i zlatne boje. Upravo takav je svaki med kojeg proizvode vrijedne pčelice, zbog čega je i nastala poznata izreka: Radišan kao pčela.
– Med stavljam u čaj i nekad ga jedem na kruhu. Mislim da ću ga sada jesti još i više. Med nam daje snagu, a pčele moramo čuvati jer jedine mogu proizvesti med, poručila je Nika Matić, učenica 3. e razreda PŠ Ždralovi.










