Hrvati, pažnja: Evo kad punjene paprike odlaze na zimski san, a sarma preuzima tron!
Svaka prava hrvatska kuhinja zna da postoje samo dva godišnja doba, a to su vrijeme punjenih paprika i vrijeme sarme. Dok su paprike kraljice ljeta, niže temperature donose sarme na štednjacima. Ali, kad točno završava sezona punjenih paprika i počinje sezona sarme?
Punjenje paprika tradicionalno traje od lipnja do rujna, dok su paprike svježe, mesnate i mirisne, najčešće s tržnice ili vlastitog vrta. Kad se pojave prve zimnice, a paprike poskupe i stanu gubiti svoju “sunčanu” aromu, domaćice polako gase lonce s paradajzom i zamrzavaju zadnje porcije za “crne zimske dane”.
Sarma, pak, svoju sezonu počinje kad padne prva ozbiljna hladnoća, a to je najčešće u listopadu. Onaj tko je u rujnu marljivo kiselo kupus zna da je upravo to trenutak kada se kuća može ponovno ispuniti onim poznatim mirisom koji, istini za volju, ne svi vole, ali svi mu se vraćaju.
U konačnici narodno pravilo ne laže kada kaže da se paprike jedu dok su prozori otvoreni, a kada se zatvore, kuha se sarma.