Ovo zelje traže i na Korčuli! Donosimo tajnu savršene sarme otkrivene na sjeveru Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stiglo je i to vrijeme, vrijeme kiseljenja zelja. Prođete li bilo kojom tržnicom na štandovima će vas mamiti glavice, a tek ako zaletite do uzgajivača! Usred ribanja zelja na njenom imanju u Vidovcu kod Varaždina zatekli smo Mariju Cafuk koja na oko 15 hektara uzgaja zeljarice – kelj, crveno zelje, ono salatno, ali i barem u ovom dijelu Hrvatske neprikosnovenog kralja – varaždinsko zelje. No, nije ova sezona za ono rano bila nimalo dobra.

-Bilo ga je stvarno jako teško uzgojiti jer je bila velika suša, temperature su bile visoke i uz navodnjavanje ga je bilo jako teško proizvesti jer je biljka bila vruća i nastupio je proces kvarenja iako smo navodnjavali kroz noć – kaže Cafuk.

Iako su sustav za navodnjavanje postavljali u 20 sati temperatura je bila čak 38 stupnjeva.

-Zelje ima listove i kako vi navodnjavate unutra ostane vode i temperatura je 38 stupnjeva i naravno da počne trunuti, zna se dogoditi da cijela biljka jednostavno nestane – opisuje probleme Cafuk.

Ranog zelja je bilo manje i bilo je slabe kvalitete dok je ono koje se bere sada zato izuzetno kvalitetno. Kod uzgoja je dodatan problem što proizvođači na raspolaganju imaju sve manje dozvoljenih zaštitnih sredstava, ali sreća u nesreći je da je varaždinac otporniji.

-Varaždinsko zelje je zelje našeg podneblja, ono je hrenastog gorkastog okusa i tim nametnicima nije interesantno tako da njega napadaju samo gusjenice – zadovoljna je tima ta iskusna uzgajivačica.

Ne treba ga toliko tretirati kao druge sorte, pa je samim tim zdravije, a i najbolje za mnogima omiljeno jelo bez kojeg nema zime.

-Najbolje je za sarmu zato što je karakteristika varaždinskog zelja plosnata glavica koja daje veći obujam lista. Uz to ima jako tanak list i nema izražena rebra tako da kada se skiseli stavim prste ispod i moraju se moji prsti vidjeti i savija se savršeno – otkriva kako prepoznati varaždinsko zelje kraljica te kulture.

Hrvati vole sarmu, pa u ovo doba za varaždinskim zeljem vlada prava pomama.

-Imam slučaj da me zvala gospođa s Korčule i pitala me da joj pošaljem varaždinsko zelje na Korčulu da si ga ona skiseli – smije se Cafuk.

Varaždinsko zelje zaštićeno je i na europskoj razini, ali znaju u Varaždinskoj županiji da to ne treba uzimati zdravo za gotovo i da treba raditi na tome da ga prigrle i oni koji dolaze.

-Po vrtićima i školama imamo kacu i nož i organiziramo manifestacije gaženja zelja. Baš smo neki dan gazili u jednom vrtiću u Sračincu i djeca su bila oduševljena, probala su jesti friško zelje. Ja ribam, a pitaju me ‘teta, ja slobodno jedem?’, pa probajte – ponosno priča Cafuk.

Zelje bi probati i ne samo probati nego i redovito jesti trebali svi jer ono je zdravo i to ne samo kiselo što je opće poznata informacija nego i svježe.

-Svježi kupus je izvrstan izvor vitamina C koji jača imunološki sustav, pomaže apsorpciju željeza iz hrane, a također sadrži vitamin K i vitamine B skupine, a naročito folnu kiselinu – navodi bjelovarska nutricionistkinja Margita Zlatić Crnković.

Nisu vitamini usamljeni.

-Kada pričamo o mineralnim tvarima tada treba reći da je kupus bogat kalijem koji regulira krvni tlak, a također kalcijem i magnezijem koji su važni za zdravlje kostiju i mišića. Ta kombinacija vitamina i minerala čini kupus supernamirnicom. Polifenolni spojevi i sumporni spojevi koji pomažu u neutralizaciju slobodnih radikala u tijelu su antioksidansi koji smanjuju rizik od oksidativnog stresa i upalnih procesa. Neka istraživanja su pokazala da redovita konzumacija kupusa može smanjiti rizik od raka posebice raka debelog crijeva i pluća, a vlakna poboljšavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti – kaže Zlatić Crnković.

Uz to regulira razinu šećera u krvi, dobro je za probavu i srce i može ga se jesti na bezbroj načina stoga se opskrbite zeljem i uživajte u sarmi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!