Domaći čajevi s naših livada: Nutricionistica otkriva koje biljke čuvaju zdravlje ove jeseni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Listopad je na izmaku i jesen i njene boje su odavno stigli. Uz jesen obično stižu i prehlada, gripa i razne viroze. Neki će se u obranu od jesenskih bolesti krenuti čajevima, a mi smo se kod nutricionistice Margite Zlatić Crnković raspitali za nekoliko domaćih, prirodnih čajeva čije sastojke možemo pronaći na lokalnim livadama ili rubovima šuma.

Prva preporuka nutricionistice svakako je plod divlje ruže koji se naziva šipak. Radi se o iznimno zdravoj biljci čiji nam čaj može biti dobar saveznik u očuvanju zdravlja.

-U 100 grama svježeg ploda šipka može biti preko 1200 mg vitamina C, što je čak 20 puta više nego u narančama koje svi preporučaju. Osim vitamina C, u šipku možemo pronaći i vitamin A koji je sjajan za vid i imunitet, a tu su likopen i beta karoten kao moćni antioksidansi – kazala nam je sugovornica.

Osim šipka, svakako ne bismo trebali zaobilaziti niti koprivu.

-Ono što je impresivno kod koprive je sadržaj željeza kod suhog lista, ima u prosjeku 4,1 mg željeza na 100g sušenog lista što je odlično za anemiju, a ima i kalcija i to čak više nego mlijeko! Ima i klorofila koji čisti krv, potiče stvaranje crvenih krvnih stanica, a tu je i silicij koji jača kosu i nokte – pojašnjava nutricionistica.

Kad govorimo o koprivi, ne smijemo ne spomenuti niti znatne količine vitamina K. Za one koji muku muče s upalama grla, nutricionistica pak preporuča kadulju ili žalfiju.

-Žalfija cvijeta u našim vrtovima, puna je eteričnih ulja poput tujona koji ima antibakterijsko djelovanja, ima i flavonoida u sebi kao i rozmarinske kiseline koja ima moćno protuupalno djelovanje i ima dosta vitamina K – tumači Crnković.

Lako dostupni su nam i listovi divljeg kestena za koje sugovornica ima zanimljiv nadimak.

-Listovi divljeg kestena zapravo su nutritivni čuvari žila čiji je ključni sastojak escin koji jača venski sustav i smanjuje upalu. Tu su i glikozidi koji štite kapilare te kumarin koji ima protuupalno djelovanje – preporuča nutricionistica Crnković.

Zdravih sastojaka za čaj može se pronaći i na livadama na našem području, samo treba znati što tražiti.

-Naše livade skrivaju i hajdučku travu, kantarion, gospinu travu… Ona sadrži salicilnu kiselinu koja je prirodni aspirin, ima i eterična ulja te flavonoide stoga je odlična za prehladu. Kantarion vam može pomoći i kod dobrog raspoloženja i biti prirodni antidepresiv – kazala je nutricionistica.

Za kraj, nutricionistica preporuča po sve sastojke ovih jesenskih čajeva uputiti se pješice, iskoristiti nešto lijepog jesenskog vremena, pa u šetnji ubrati te plodove, a kasnije ih posušiti i uživati u domaćim, prirodnim, jesenskim čajevima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!