Prijateljstvo HPD Bilogora i djece raste, u ponudi sekcija ‘Ježići’ i ‘Dječja staza’!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora Bjelovar zna kako stvoriti prijateljstvo između sebe i najmlađih planinara. Jedan od primjera su „Ježići“, odnosno Obiteljska sekcija HPD Bilogora Bjelovar koja je osnovana prvog dana ove godine i to s ciljem promicanja planinarenja među djecom i mladima. Da bi cijela ova divna priča bila još bolja, obiteljska sekcija organizirat će planinarske izlete prilagođene djeci i obiteljima kroz cijelu godinu. To znači da su prvi „Ježići“ probili led u siječnju, a gdje su bili i kako im je bilo zna njihova voditeljica Irena Iličić.

– Na prvom izletu nam je bilo odlično, 30. siječnja smo prehodali našu stazu Lug-Kamenitovac. Bilo je svega, i blata i leda i snijega, no okupljenoj djeci ništa nije stalo na put. Svi su bili veseli i raspoloženi za planinarenje. Nisam nikoga čula da kuka, čak su si pronašli ekipe iz razreda i vrtića kako bi zajedno planinarili. Svi su se upoznali i sprijateljili i s lakoćom došli do Kamenitovca – rekla je Iličić.

Za 2022. godinu u HPD-u Bilogora Bjelovar isplanirali su 12 izleta.

– Drugi izleti na rasporedu nam je 13. ožujka. Bit će to obiteljski izlet, a ide se na Požešku goru. Sudjelovat ćemo na nekima od obiteljskih susreta u sklopu obilježavanja Dana Požege – dodaje.

Sve obitelji koji se žele pridružiti Obiteljskoj sekciji „Ježići“ moraju se učlaniti u HPD Bilogora Bjelovar.

– Zainteresirani nam se mogu javiti na Facebook ili email. Na našim stranicama nalaze se svi detalji oko učlanjenja. Godišnja članarina za djecu je simboličnih 20 kuna, a za odrasle je 100 kuna – kaže Iličić.

Uz Ježiće, na djecu u HPD Bilogora misle kroz još jedan poseban projekt. Riječ je o Dječjoj planinarskoj stazi „Mali Bilogorci“ koju je osmislila Anamarija Pađan.

– Dječja planinarska staza otvorena je u rujnu prošle godine. U proljeće također prošle godine pričali smo o tome što bi nam trebalo i što nedostaje na Kamenitovcu pa smo došli na ideju za dječju stazu kako bi djeca koja i onako dolaze na Kamenitovac s roditeljima mogla otići u šumu bez straha da će se izgubiti – kaže Pađan.

Za sada su posjećenošću jako zadovoljni.

– Zadovoljni smo posebno zato jer smo stazu otvorili u jesen pa nije bilo perioda da se baš svaki dan može provoditi vani, u prirodi. U listopadu i studenom kada je bilo organiziranih tura vrtića, udruga i škola, dječju stazu obišlo je oko 300 djece. I to samo što mi znamo i da je evidentirano kroz kupnju dječjeg dnevnika koji smo osmislili – dodaje.

Cilj je bio napraviti stazu koja neće biti ni preduga niti prekratka kako bi djeca od četiri godine pa nadalje samostalno mogla obići dječju stazu.

– Imamo i mlađe planinare od četiri godine, samo ih roditelji nekada malo moraju nositi. Staza je dovoljno duga, oko četiri kilometra što je od sat do sat i pol hoda. Na prvoj točki je područje bez signala što znači da se djeca baš maknu od tehnologije. Svi izdrže tih četiri kilometra – rekla je Pađan.

Paralelno sa stazom, osmišljen je pečat kako bi djeci bilo zanimljivije.

– Osmislili smo pečate koje djeca mogu skupljati poput pravih planinara kada se uspnu na neki vrh. U svoj dnevnik djeca mogu otisnuti tri pečata. Inače dnevnik se prodaje 20 kuna, a uz njega se dobije magnetić s logom dječje staze – kaže Pađan.

Doista bogat program za djecu i mlade nudi HPD Bilogora Bjelovar. Zato, bez ustručavanja, svi zainteresirani javite im se jer oni široke ruke čekaju na male planinare.

FOTO: Facebook HPD Bilogora Bjelovar

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!