Bjelovarski gimnazijalci posjetili Prehrambeno-biološki fakultet u Zagrebu. Evo kakvi su dojmovi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Učenici/ce četvrtih i trećih razreda (4.a,4.b,4. dio 3.a i 3.c) Gimnazije Bjelovar, već drugu godinu za redom su pod mentorstvom profesorica Željke Holjević i Jadranke Lusavec  posjetili Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu. Terenska nastava se provodila u predmetnoj korelaciji Etike i Biologije.

-Već na samom ulazu nas je velikodušno dočekala Jelena Rožić, prof. voditeljica Ureda za upravljanje kvalitetom/ Head od Quality Management Office. I ove godine za bogat i posebno zanimljiv program angažirali/le su se profesorice PBF-a prof. dr. sc. Dubravka Škevin, prof. dr. sc. Anita Slavica i izv. prof. dr. sc. Irena Keser i studenti iz Probiona Ivan Magnabosca i Ivan Miletić.
Nakon uvodnih predavanja o samom fakultetu, o prijediplomskim i diplomskim studijima, kao i o poslijediplomskim specijalističkim i poslijediplomskim sveučilišnim (doktorskim) studijima. Slijedilo je razgled raznovrsnih laboratorija fakulteta, gdje su učenici/ce mogli provesti i određene eksperimente. Ovaj praktični dio nastave angažirano i nadasve predano provele su prof. dr. sc. Ksenija Durgo i dr. sc. Ena Cegledi – naveli su iz bjelovarske Gimnazije i dodaju.

Stvaranje novih znanja i ideja

-Učenicima je ovo uveliko rasvijetlilo pogled i ulogu obrazovanja na području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma.
Učenici/ce su vlastitim uvidom došli do spoznaje da primijenjenim i razvojnim istraživanjima dolazimo do stvaranja novih znanja i ideja , te da se tako potiče kritičko promišljanje i kreativnost, i da dolazi do transfera znanja i inovacija u gospodarstvo i društvo u cjelinu.
Kao bitnu komponentu sve prof. predavačice napominju da je u istraživanjima uvijek težišnica stavlja osim na ekonomsku dobrobiti i na etičko-moralnu konotaciju koja je ponekad i presudna – ističu iz Gimnazije Bjelovar i nastavljaju.

-Predavačice su napomenule da je naš prošlogodišnji susret urodio plodom jer su se zbog direktnog upoznavanja s mogućnostima i ponudom samog fakulteta prošle godine upravo dvije učenice Gimnazije Bjelovar iz tog razloga odlučile upisali PBF, i sada su kao navodi prof. dr.sc Anita Slavica jako talentirane, uspješne i vrijedne. Profesoricama u pratnji koje organiziraju ovu terensku nastavu, uvijek je lijepo čuti o iznimnim uspjesima bivših učenika/ca. A ovakav vid obrazovanja pokazuje koliko je od enormne važnosti da se ostvari sinergija horizontalna i vertikalna i to sve za što veću dobrobit sadašnjih i budućih generacija – naveli su iz Gimnazije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!