POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA Svi žele biti ‘sam svoj gazda’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Poslodavcima, nezaposlenima ili onima koji razmišljaju o osamostaljenju ove je godine na raspolaganju sedam mjera kroz aktivnu politiku zapošljavanja – od očuvanja radnih mjesta, preko samozapošljavanja pa do javnih radova. Javne radove koristi i Općina Štefanje koja je koristila i mjeru stručnog osposobljavanja. Te mjere daju dragocjeno radno iskustvo ističe pročelnica, Mirela Novaković.
– Ljudi koji su na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, steknu određene mjesece iskustva. Kada je riječ o stručnom osposobljavanju, smatram da isto tako polaznici u godini dana steknu iskustvo, a dobro je što se pritom mogu susresti i s nekim administrativnim poslovima – kaže Novaković.
Ipak, sudeći po interesu za mjere Zavoda za zapošljavanja, stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije najviše žele biti sam svoj gazda. Najkorištenija mjera je upravo ona za samozapošljavanje, navodi Dubravko Vlašić s bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje.
– Prošle godine bilo je 230 odobrenih zahtjeva, od kojih su možda najčešće uslužne djelatnosti i građevina – rekao je Vlašić.
Za pokretanje vlastitog posla građani od Zavoda za zapošljavanje, ovisno o stupnju razvijenosti mjesta u kojem žive, mogu dobiti 85 tisuća ili sto tisuća kuna. No, moraju biti svjesni, upozorava Vlašić, da sve što su naveli u troškovniku moraju i opravdati.
– Primjerice, ako netko kaže da će kupiti stroj koji je vrijedan 85 tisuća kuna, obveza je da taj stroj i opravda. I u obzir dolazi samo novi stroj, ništa polovno – ističe Vlašić.
Ako se neće pridržavati tog pravila novac će morati vratiti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!