Građani neće morati brinuti o troškovima priključka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na bjelovarskoj aglomeraciji vrijednoj 257 milijuna kuna radi se planski, štoviše, kaže predsjednik Uprave Ivan Ivančić da se radi i bolje od planiranog jer vremenski uvjeti idu na ruku.

– Radovi na projektu aglomeracije, u onom građevinskom dijelu koji najviše i zanima naše korisnike, odvijaju se prema planiranoj dinamici, čak bih rekao i bolje jer ovo je dio godine kada obično nastupaju zastoji u izvođenju građevinskih radova zbog vremenskih uvjeta. Međutim, uvjeti su relativno dobri, naši izvođači su na terenu, a projekt se odvija upravo prema planiranoj dinamici – kaže Ivančić.

Aglomeracija se radi paralelno na više lokacija, a Ivančić otkriva do kuda se stiglo.

– U tijeku je izgradnja kanalizacije u naseljima Ždralovi i Novoseljani što znali da je više radova u obuhvatu. Istovremeno u gradu su napravljene rekonstrukcije nekoliko uličnih cjevovoda na vodoopskrbi, u završnoj fazi je i kanalizacija u Ivanovčanskoj ulici, a započeti su radovi u Ulici Mirka Bogovića – rekao je Ivančić.

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić

Napominje Ivančić kako ima još posla, ali najvažnije je da nema nepredviđenih okolnosti vezanih uz dinamiku i kvalitetu projektnih rješenja. U projekt je uključena i izrada priključaka korisnicima što u prijevodu znači da će svaki korisnik na svojoj parceli dobiti priključak na teret troškova aglomeracije. Značajna je to prilika i ušteda za građane, smatra Ivančić.

– Sjetit ćete se da je prije koju godinu još na snazi bila odluka Grada o naplati naknade za priključenje i ona je iznosila 2000 kuna za priključak. To je bio neki gradski porez. Plus to, stvarni troškovi izgradnje podrazumijevali su dio radova koji će sada ići na teret aglomeracije i koji je u tijeku. Radi se o priključnom dijelu do glavnog cjevovoda plus previsko okno plus svi radovi unutar parcele vlasnika nekretnine – poručuje Ivančić.

Tako građani, kaže Ivančić, imaju tek jedan trošak.

– Korisnici dobivaju revizijsko okno i priključak na glavni cjevovod. Njihov jedini trošak zapravo je samo instalacija u samom dvorištu odnosno na vlastitoj parceli. Trošak ovisi o tome gdje je kuća u odnosu na revizijsko okno koje će vlasnici dobiti uz svoju parcelu tako da to može biti veći ili manji iznos, ovisno o utrošenom materijalu i količini izvedenih radova – kaže Ivančić.

Opisuje Ivančić i tijek rada.

– Preduvjet da bi se priključci radili je da se napravi glavni kanalizacijski cjevovod na ulici, nakon toga se pristupa izradi priključaka. No, prije toga je potrebno riješiti neke formalno pravne pretpostavke u smislu izjava korisnika i potrebne dokumentacije kako bi se priključci mogli na kraju ugraditi na parcelu vlasnika. Ono što je važno reći je da se priključci neće moći početi koristiti dok se ne završi projekt i dok se ne napravi primopredaja izvedenih radova – napominje Ivančić.

Također je važno napomenuti da građani ispune dobivene zahtjeve na kućnu adresu na vrijeme jer, radi se o jedinstvenoj prilici.
– Važno je na umu imati činjenicu da izvođači po izvedenim radovima cijelu dionicu na kojoj su izvodili radove moraju dovesti u prvobitno stanje. To znači da tamo gdje se nanovo asfaltira ulica, nije razumno ponovno kopati ulicu i raditi priključke. Želimo ljudima pojednostavniti da, kada su već izvođači na terenu, sve bude napravljeno sustavno za sve korisnike – rekao je Ivančić.

Svi razlozi i zdrava logika, napominje Ivančić, pokazuju da bi se građani trebali priključiti u projekt aglomeracije.

– Činjenica je da nam projekt sada financira Europska unija uz dio sredstava iz Nacionalnih fondova i dio iz Vodnih usluga. U budućem razdoblju ne znamo kako će se stvari razvijati i tko će financirati takve priključke. Jednom kada se naprave obračunske situacije, tada to više neće biti na teret aglomeracije nego će se tražiti drugi izvori financiranja. To je onda pitanje lokalne politike i tko će to financirati ili će korisnici, kao što je bio slučaj do sada, sami morati financirati ono što je sada u sklopu aglomeracije – zaključuje Ivančić.

Podsjetimo, 147 milijuna bit će sufinancirano sredstvima Europske unije i to bespovratno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!