Ova proizvodna godina im je počela još lani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE/PUPELICA – Za ovo vrijeme se ne može reći da je plodovima bogato doba godine s mnoštvo izbora domaćeg povrća. No, to ne znači da oni koji ga uzgajaju sada odmaraju jer za njih je ovogodišnja proizvodna sezona počela lani u prosincu kada su počeli sijati presadnice salate, špinata i blitve. Priča nam to Stipan Džolan iz Rovišća koji s obitelji u vanjskoj proizvodnji ima hektar i pol krumpira i hektar kupusa, a pod deset tisuća četvornih metara plastenika kroz godinu nema čega nema. U biti, jedino čega nema je prazan hod.
-Kod mene nema, kod mene nema. Ja si ne mogu dozvoliti da mi plastenik stoji prazan i čim jedno izađe nema podbiranja, sječe se sve redom, sve se zafreza i odmah ide nova kultura – opisuje proces Džolan.
Vremena za predah nemaju ni na OPG-u Bogdan u Pupelici na kojem imaju dva i pol do tri hektara vanjske proizvodnje, te 800 do 900 četvornih metara pod plastenicima. Bogdani prodaju povrće, ali i presadnice, a prve moraju biti spremne za prodaju već polovinom ožujka. Uz kupnju biljke, kupci od Dragana Bogdana dobiju i savjet i to potpuno besplatno, a jedan od važnijih je da bi se kod kupnje flanaca trebali odlučiti za one manje jer su otporniji.
-Bolje se prime, a ljudi na tržnicama traže da budu veliki, bujni, maltene da je za tjedan dana za brati – kroz smijeh priča Bogdan.
Imaju stoga Bogdani i velike i male presadnice, a s potražnjom problema nemaju.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!