Bjelovar s jednim od najmodernijih sustava gospodarenja otpadom u RH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što se u petak promptno pohvalio dobrim vijestima na društvenim mrežama, danas rano ujutro gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak održao je konferenciju za medije s temom „sortirnica i kompostana“. Naime, nakon podnesene projektne prijave Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u lipnju 2020. te završetka svih faza provjera, Gradu Bjelovaru stigla je Odluku o financiranju za projektni prijedlog „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“. Projekt je vrijedan 43 milijuna kuna i njegovom realizacijom povećat će se stopa oporabe komunalnog otpada te smanjiti količina otpada koja se odlaže na odlagalište.

Milijunski projekt

-Mi smo najavili da ćemo oko 80 milijuna kuna uložiti u sustav gospodarenja otpadom na području grada Bjelovara u sljedeće godinu do dvije. Velik dio toga smo već odradili – od reciklažnog dvorišta do proširenja odlagališta otpada Doline. Ono što je sada stiglo – to je velika odluka koja će Grad Bjelovar usmjeriti u pravcu da će imati jedan od najmodernijih sustava gospodarenja otpadom u RH. Konkretno, riječ je o projektu sortirnice i kompostane. Odobrena su nam sredstva za projekt sortirnice, odnosno za izgradnju i opremanje tog postrojenja – kazao je gradonačelnik Hrebak dodavši kako im je odobreno bespovratnih 36,8 milijuna kuna, što je 85 posto od ukupne investicije, dok je 15 posto učešće Grada. Taj dio se još, napomenuo je Hrebak, putem nadležnih ministarstava može dodatno umanjiti. Ukupna vrijednost projekta pak iznosi vrtoglavih 43 milijuna kuna. Lokacija budućeg projekta je pored reciklažnog dvorišta na odlagalištu otpada Doline, gdje će biti i postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, tzv. kompostana. Sudionici ovog projekta su uz Bjelovar još i grad Daruvar te općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

-Velik dio BBŽ je uključen u projekt s tendencijom da se i mnogi drugi pridruže kada projekt bude završen. Vjerujemo da ovim korakom možemo zatvoriti sve potrebe gospodarenja otpadom na području naše županije, ali i šire. U postrojenju će se sortirati plastika, papir, metal, karton, staklo, pet, površine je 1560 kvadrata i definitivno idemo prema standardu kojeg zahtjeva EU, odnosno smanjivati će se mješoviti otpad, a povećavati količine oporabnog dijela, što je cilj  zaključio je Hrebak. Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić.

-U zadnjih 4, 5 godina u sustav gospodarenja otpadom uloženo je nešto više od  25 milijuna kuna. Tim sredstvima izgrađena su dva reciklažna dvorišta, prošireno je tijelo odlagališta, nabavljene su posude, opremljen je grad eko otocima, uloženo je mnogo u evidenciju pražnjenja posuda – pojasnio je Ivančić dodavši kako su nabavljena i nova vozila – smećara. Sve je to, nastavio je, dokaz kako su temeljito planirali sustav gospodarenja otpadom.

Javna nabava

-Ovo što slijedi vrh je piramide i to će nam omogućiti da budemo među prvima u Hrvatskoj po količinama prikupljenog odvojenog otpada, ali i da ispunimo zadane kriterije. Jedan od ciljeva je smanjivanje otpada koji nastaje, kao i povećanje količina otpada koji se odvaja. Nekada smo na odlagalištu deponirali oko 20 tisuća tona otpada, ovog trenutka smo na 12 i pol tisuća.

Kroz koji tjedan, pojasnio je gradonačelnik Hrebak, očekuju da stignu ugovori o odluci o bespovratnim sredstvima, nakon čega kreće proces javne nabave, što bi bilo negdje u svibnju, vjeruje Hrebak. Potom, nakon ljeta, na jesen, mogao bi projekt krenuti, a moguće je i da projekt sortirnice krene istovremneno s kompostanom. Navedeni rokovi, vjeruju u Gradskoj upravi, su realni.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!