Tri milijuna kuna za oporavak od koronakrize

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svinjogojce su u posljednjih godinu dana pogodila tri snažna udarca – dva lockdowna i pojava afričke svinjske kuge u Njemačkoj zbog koje je Kina zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke, a taj je višak dijelom završio na hrvatskom tržištu. To je dovelo do pada i cijene i potražnje za domaćim grlima pri čemu su najgore prošli tovljači svinja koji tove za nepoznatog kupca.

-Kupovali su prasce po visokim cijenama, tovili za nepoznatog kupca i na kraju kada je došla roba za isporuku uslijedio je lockdown i ostali su s neprodanim svinjama – kaže predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Goran Jančo.

Neki su tako dovedeni do ruba likvidnosti i dobrano će razmisliti hoće li i u kojem obimu nastaviti s tovom. No, covid i afrička svinjska kuga su tek nastavak muka po svinjogojstvu. Svojevrstan pokvareni šlag na ustajaloj torti.

-Nas nije uništio covid, nas su uništili centri. Mi smo imali 45 krmača, a sada smo se spustili na nulu i bavimo se više tovom – rekao je za emisiju “Moja zemlja” Alfa radija bjelovarski uzgajivač Željko Lukač.

No, iako pandemija koronavirusa nije započela probleme ona ih je produbila, a kako bi pomoglo tovljačima Ministarstvo poljoprivrede je donijelo tri milijuna kuna težak Program potpore koji će se početi provoditi nakon odobrenja Europske komisije. Jančo se nada da neće biti kao krajem prošle godine kada su oni koji imaju svoju prasad i tove ostali bez interventnih potpora za tovljače zato što su početkom godine koristili potpore male vrijednosti.

-Dogodila nam se situacija da su čisti tovljači koji su kupili prasce negdje vani i utovili ih dobili potporu, a ovi domaći tovljači koji su proizveli svako prase i utovili ga nisu dobili potporu – opisuje tu apsurdnu situaciju Jančo.

Po novom programu potpore tovljačima maksimalan broj grla po korisniku je 750, a najveći iznos potpore 225 tisuće eura, a tovljačima će, kažu, pomoći da ostanu na životu. (D.Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!