Kava nije luksuz, ukinite porez!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave održano je hibridno događanje na temu budućnosti industrije kave. Na panelu su sudjelovali svi ključni dionici industrije kave, a raspravljalo se o temama konzumacije kave na domaćem tržištu i njene dobrobiti, o održivosti industrije, inovacijama te poreznom tretmanu kavu kao luksuznog proizvoda.
U Hrvatskoj porez na kavu čini od šest do dvadeset kuna po kilogramu kave, odnosno s ostalim porezima i do 35 posto po šalici kave. Za usporedbu, u susjednoj nam Sloveniji taj je udio samo 9,5 posto.
Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, kazao je kako kava “ne bi smjela biti porezno tretirana kao luksuz”, ističući da je kava neizostavan dio svakodnevice većine Hrvata te sastavni dio naše kulture življenja.
Prof. Darija Vranešić Bender govorila je o dobrobiti konzumacije kave navodeći da “kofein u kavi pospješuje jednostavne kognitivne vještine, budnost, fokus, pažnju, vrijeme reagiranja, pamćenje, raspoloženje i percepciju napora”, a ujedno štiti od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti i žučnih kamenaca.
Josip Budimir, predsjednik ove HUP-ove Koordinacije i savjetnik Uprave Francka rekao je kako se “posebnim porezima oporezuju proiuzvodi koji imaju štetno djelovanje na ljudsko zdravlje, a kava to nije” i zatražio ukidanje ovog nameta. Iznio je podatak da država godišnje samo od ovog poreza dobije 124,5 milijuna kuna, zbog čega se potiče prekogranična kupnja i destimulira osobna potrošnja, što dovodi do nekonkurentnosti Hrvatske u odnosu na zemlje u okruženju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!