EK bori se za jednakost plaća žena i muškaraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Europska komisija (EK) predstavila je prijedlog direktive o transparentnosti plaća kojom bi se osigurale jednake plaće za muškarce i žene. Predsjednica EK Ursula von der Leyen izjavila je da jednaki rad zaslužuje jednaku plaću, a za to je potrebna transparentnost. Žene, kaže, moraju znati postupaju li poslodavci prema njima pravedeno, a ako smatraju da to nije slučaj moraju imati mogućnost izboriti se za ono što zaslužuju.

Prema direktivi, poslodavci bi kandidatima za posao informacije o početnoj plaći ili njenom rasponu trebali dati već u oglasu, prije razgovora za posao. Isto tako, ne bi smjeli kandidate pitali o njihovim prethodnim plaćama. Poslodavci koji imaju barem 250 zaposlenika morali bi objaviti razlike u plaćama svojih radnika i radnica po kategorijama onih koji obavljaju jednak posao ili posao jednake vrijednosti. Ako bi se u tim izvješćima otkrila rodna razlika od najmanje pet posto, a za to nema objektivnih razloga, poslodavci će morati provesti procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Direktiva želi osigurati bolji pristup pravosuđu za one koji su nepravedno plaćeni u smislu naknade koja bi uključivala retroaktivnu nadoknadu plaće i bonusa ili plaćanja u naravi. Poslodavac će plaćati za utvrđivanje diskriminacije, a na svakoj je zemlji članici Europske Unije da odredi posebne sankcije za kršenje pravila o jednakoj plaći te minimalne novčane kazne. Inače, na vodećim položajima u velikim se tvrtkama nalazi se nešto manje od sedam posto žena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!