Biste li jeli med podrijetlom iz 15 zemalja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Slatku pobjedu su odnijeli pčelari iz Primorsko-goranske županije na čiju je prijavu Državnom inspektoratu s polica povučen med s nezakonitom deklaracijom “med iz EU i izvan EU”. Med je nakon toga vraćen s ispravnom deklaracijom na kojoj je navedeno kako je riječ o medu iz 15 zemalja – od Mađarske, preko Kube do Tajlanda. Potaknuti time, pitali smo Bjelovarčane bi li oni kupili teglicu meda koja dolazi iz 15 zemalja.

-Ne, ne, apsolutno ne bih kupio jer ne vjerujem da to je do dobar med. Mislim da je hrvatski bolji. Imam prijateljicu od koje kupujem, a i više ljudi koje poznam proizvodi med i zato radije idem njima – kazala nam je Bjelovarčanka Nada.

Važno je naglasiti da u miješanju meda iz dvije, tri ili 15 zemalja nema ništa nedopušteno. Prodaja takvog meda je potpuno legitimna i on ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik. Međutim, postavlja se pitanje njegove kvalitete, smatra predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Pranjić.

-Sav taj med je morao biti homogeniziran, grijan i onda pakiran. On može udovoljavati uvjetima za konzumaciju, ali to nije to – kaže Pranjić.

Med zagrijavanjem iznad 40 stupnjeva gubi svojstva. Pčelari stoga apeliraju na građane da med kupuju kod provjerenih lokalnih pčelara.

Najsigurnije je kupovati kod lokalnih pčelara, kaže A. Škrobot

-Kada kupuješ od lokalnog pčelara onda si stvarno siguran da kupuješ pravi, domaći med s hrvatskih pčelinjaka. To ti daje garanciju – ističe bjelovarska pčelarka Andrea Škrobot.

Dodatno jamstvo je nacionalna staklenka i oznaka Med hrvatskih pčelinjaka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!