Plan izgraditi distributivne centre vrijedne 200 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KRIŽEVCI/KOPRIVNICA – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je, u sklopu službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji obišla Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te se susrela sa županom Darkom Korenom, saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, županijskim pročelnicima te ravnateljem OB Koprivnica Matom Devčićem. U pratnji ministrice bili su državni tajnik Zdravko Tušek, glavna savjetnica Franka Vojnović te savjetnik ravnateljice HAPIH-a Franjo Poljak.

Glavne teme sastanka bile su stanje poljoprivrede na prostoru županije, izgradnja distributivnih centara te informacije o aktualnim izmjenama zakona o elementarnim nepogodama i poljoprivrednom zemljištu i utjecaju istih na obaveze županija.

Kako je kazao župan Koren, primarna poljoprivredna proizvodnja na prostoru županije ima trend kretanja nacionalne poljoprivredne proizvodnje s deficitom u odnosu na okrupnjavanje poljoprivrednih površina  i uz nedostatak osnovne infrastrukture za jačanje tržišne pozicije poljoprivrednih proizvođača. Županija je u sektor primarne poljoprivredne proizvodnje u posljednje četiri godine investirala 9,6 milijuna kuna, dok je ove godine u proračunu osigurala 2,7 milijuna za potpore male vrijednosti te 800 tisuća za sajmove i donacije udrugama.

Sa svrhom jačanja tržišne konkurencije poljoprivrednog sektora i provedbe kratkih lanaca opskrbe plan je da se izgrade distributivni centri za voće, povrće i meso vrijedni 200 milijuna kuna, očekuje se izrada projektno-tehničke dokumentacije te poziv za korištenje sredstava iz EU izvora.

Župan je kazao kako je ministrica u današnjem posjetu Županiji dobila širu sliku poljoprivrede na ovom području, od obrazovnih institucija s dugogodišnjom tradicijom do perspektivne proizvodnje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

-Naglasak današnjeg sastanka bio je na temama prezentacije poljoprivredne proizvodnje i izgradnji distributivnih centara, koji su dio strateškog projekta gradnje 13 takvih objekata na području Hrvatske. U razgovoru s ministricom opet smo naglasili važnost povezivanje poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom – Podravka je spremna koristiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju za svoje potrebe, ne samo na prostoru županije nego puno šire. Na sastanku s predsjednicom Uprave Martinom Dalić zaključili smo kako ćemo bez aktivne uloge države u smislu subvencioniranja proizvodnje teško ostvariti cilj koji smo si zadali – naglasio je župan.

-Na sastanku smo se dotaknuli i aktualne problematike u sektorima mljekarstva i svinjogojstva te su pozdravljene naše intervencije, obzirom da su se ti sektori suočili s brojnim poremećajima, ne samo što se tiče pandemije koronavirusa, nego i tržišta. Cilj je pomoći proizvođačima, posebno manjima i u udaljenim područjima, a što se tiče distribucijskih centara, uskoro ćemo pokrenuti javni poziv kako bismo odredili buduće lokacije. U sljedećih nekoliko godina izgradit ćemo neophodnu skladišnu distribucijsku infrastrukturu, a danas smo imali čast uručiti i tri ugovora u sklopu Programa ruralnog razvoja. Smatramo da poljoprivredi značajno može pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije, a uručili smo i dva ugovora za početak nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu jer to doprinosu interesu mladih za bavljenje poljoprivredom. Kako bi dodatno potaknuli taj interes, planiramo povećati potpore za mlade poljoprivrednike – kazala je ministrica.

Nakon sastanka Milenku Dulikraviću, Alenu Horvatu i Zoranu Pavuniću ministrica Vučković je uručila 900 tisuća kuna vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja, a zatim se krenulo u obilazak OPG-a Imbrišić u Kozarevcu gdje su svečano otvoreni novi prostori sirane Imbrišić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!