Poljoprivrednicima s područja BBŽ na raspolaganju 15 mjera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine mogu ostvariti 15 bespovratnih potpornih mjera. Tom prilikom, župan Damir Bajs sa suradnicima je posjetio OPG Hrvoja Cindrića u Bjelovaru koji se bavi pčelarstvom. Prošle godine Cindrić je koristio županijsku potporu za unutarnje uređenje prostora i skladištenje meda.

– Iskoristio sam mjeru opremanja prostora za skladištenje i punjenje meda. U svakom slučaju to mi je puno pomoglo jer bih bez toga teško mogao završiti ovaj objekt iz razloga što su se nama pčelarima spojile dvije jako loše godine tako da je ova mjera došla u pravo vrijeme – rekao je Cindrić.

Od strane Županije lani su nam dodijeljena velika financijska sredstva za funkcioniranje i rad naših udruga, prije svega za edukacije u pčelarstvu, stručna predavanja te edukacijska i studentska putovanja, poručio je predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ Goran Pranjić.

FOTO: BBZ

– U BBŽ ima oko 500 pčelara s preko 27 tisuća košnica. Bjelovarsko-bilogorska županija sudjeluje u nizu financijskih projekata za pomoć sektoru pčelarstva, a jedan od njih je za opremanje prostorije za punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda. Sam projekt jako puno znači nama pčelarima jer služi za podizanje higijensko sanitarnih standarda, kako bi mogli postati registrirani objekt. Cilj cijele priče je da se med prodaje na malo, u staklenkama, a ne na veliko, u velikim bačvama. Projekti ovoga tipa nam puno znače – kaže Pranjić.

Uz potpore za pčelarstvo, tu je još niz drugih potpora, a sve one na ponos su Županiji, kaže Bajs.

– Mi financiramo sve ono što je vezano uz pripremu meda, flaširanje meda te u konačnici uz prodaju meda. Prodaja preko praga jedna je od metoda da naši pčelari prežive dvije teške godine. Uz to ide niz dopunskih mjera koje su vrlo raznovrsne. Time pratimo ono što je nama na ponos, a to je da su pčelari naše županije u vrhu po pčelarstvu Hrvatske, a po kvaliteti meda u vrhu Europe – zaključuje Bajs.


Podsjetimo da je u tijeku i ovogodišnja županijska mjera za kreditiranje proljetne sjetve za koju je lani ukupno realizirano rekordnih 23,5 milijuna kuna. Javni poziv za bespovratne potpore namijenjene poljoprivrednim proizvođačima za ovu godinu izašao je 8. ožujka. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!