Dio pčelara je pretrpio velike gubitke

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA/DARUVAR – Upravo danas, 19. ožujka na Josipovo pčelari tradicionalno počinju s brojanjem pčela kako bi se znalo koliko su jake zajednice izašle iz zime. Međutim, tome ipak treba pristupiti oprezno zbog donekle nestabilnog ožujka.

-Noći su dosta hladne, preko dana ima vjetra i to hladnog tako da to nisu neki uvjeti u kojima možete otvarati košnicu i prebrojavati i pregledavati jer bi mogli napraviti više štete nego koristi – napominje predsjednik garešničke Pčelarske udruge Cvijet, Nemanja Vlahović.

Prema prvim informacijama stanje je šaroliko – dio pčelara je pretrpio gubitke, dio ih pak u proljeće ulazi sa snažnim zajednicama. Slično je i u Daruvaru. Uglavnom se radi o uobičajenim gubicima do deset posto, ali ima onih koji su ostali bez gotovo svih pčela.

-Bilo je par slučajeva kod pčelara koji su ostali bez 80 posto pčelinjih zajednica – upozorava predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Daruvar, Dalibor Jareš.

Uzrok tako drastičnih gubitaka se pri tome ne zna.

Foto: PU Bagrem Daruvar

-Čak smo uzorke mrtvih pčela slali na analizu u referentne laboratorije što u Hrvatskoj, što u EU, ali nismo mogli utvrditi uzroke tih ugibanja – kaže Jareš i dodaje kako se ipak sumnja na virusne bolesti pčela.

U kakvom je stanju pčelarstvo općenito i koliki su zimski gubici znat će se nakon kraja travnja jer do tada i Ministarstvu poljoprivrede treba dostaviti podatke o prezimljavanju pčela. Do tada osim pregleda zajednica, pčelari moraju napraviti i pripreme samih pčelinjaka, a način priprema zajednica ovisi i o tome koja im je glavna paša. U najvećim su problemima oni koji se naslanjaju na šume jer je njih sve manje.

-Rušenjem šume ne odlazi samo šuma i drvna masa već nestaje i kompletan drugi dio flore i faune, a šumske biljke znaju biti jako izdašne i za pčele su itekako potrebne i zato pčela obožava biti pored šume – ističe Vlahović.

Na sječu šuma pčelari ne mogu utjecati, a ono na što mogu je briga o svojim pčelinjim zajednicama kako bi što jače ušle u proljeće. U kakvom su stanju znat će se dakle za malo više od mjesec dana. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!