Berečanin krave zamijenio voćkama i nije požalio

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BEREK – Momčilo Branković iz Bereka od poljoprivrede živi već 25 godina.  U nju se upustio 1996. kada je ostao bez posla. Novog, kaže, nije bilo na vidiku, pa je poljoprivreda, konkretno proizvodnja mlijeka, bila logičan izbor jer je ionako imao nešto grla i zemlje. Međutim, prije 15 godina nagomilani problemi u mljekarstvu su za njega postali prevelik problem.

-Došlo je vrijeme kada se više dalje nije moglo. Kada napravite izračun i kada krećete ispod nule tada znate da to ne smijete raditi i da morate neokrznuti izaći prije nego dođete i do nule – kaže Branković.

Branković je s uzgojem voća krenuo prije nekoliko godina, kada je vidio da u mljekarstvu nema sreće

On je stoga te 2011. rekao zbogom mljekarstvu i okrenuo se voćarstvu iako ga, priznaje, ni u poljoprivrednoj srednjoj školi koju je pohađao ono nije zanimalo. No, život ga je odnio u voćnjak u kojem sada na 3,65 hektara ima breskve, kruške, jabuke, aroniju i marelice. Prošle sezone je voće obrao mraz, ali zna on dobro da se u normalnim uvjetima treba pripremati za one nenormalne.

-U godini kada urodi morate malo spremiti za one loše godine kako bi imali sa čim preživjeti – tumači svoj način rada berečki poljoprivrednik.

Preživi i zahvaljujući tome što svoj nasad osigurava. Dio uroda, kada ga ima, preradi, dio proda svjež, ali i tu vodi računa o tržištu koje nije milostivo zbog čega je i uložio u vlastitu hladnjaču.

-To vam treba da imate novac. Kada prodajete na veliko zna se dogoditi da prije berbe dobijete novac za onu prošlu berbu. Nije to baš bajno – kaže Branković, ali i priznaje da se ipak lakše živi od voća nego od mlijeka. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!