Arapski milijuni stižu na farmu stoke u podnožje Bilogore

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od najjačih hrvatskih tajkuna Jako Andabak, dosadašnji vlasnik kompanije Bluesun Hotels&Resorts, prodao je veći dio svog biznisa tvrtki Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji utjecajni arapski biznismen Muhamed Alabar. Riječ je o bogatašu koji je s Bandićem želio graditi zagrebački Manhattan o čemu je navodno i na dan njegove smrti razgovarao u Zagrebu.

Arapi su tako preuzeli hotele u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču i Starigrad Paklenici te upravljanje nad kompleksima u Supetru i Omišu.

Iznos za koji je Andabak prodao svoje turističko carstvo nije objavljen, ali je zato Jako objavio da se vraća korijenima, tj. poljoprivredi. A upravo je najveća njegova investicija na Bilogori, točnije u Malom Grđevcu. Tvrtka Sunčane livade brine se za oko 600 goveda, i to ne bilo kakvih, nego charolais pasmine. To francusko govedo drugo ja najskuplje na svijetu.
Sustav krava-tele metoda je uzgoja gdje telad uz majke ostaje više mjeseci, za prirast u toj prvoj fazi života koristi majčino mlijeko te jedan dobar dio života provodi na pašnjaku, ako vremenski uvjeti u vrijeme telenja to dopuštaju.

Nakon izdašne transakcije arapskog porijekla, Andabak najavljuje ozbiljnije se pozabaviti poljoprivredom i stočarstvom, te najavljuje značajna ulaganja s naglaskom na ekološku komponentu.

-Kada sam na Bilogori otvorio ‘hotel za krave’, zapravo najveću europsku farmu na kojoj se primjenjuje sustav krava-tele, mnogi su mislili da sam poludio. Sada će krave dobiti i suncobrane poput onih na plaži, pa će same odlučivati hoće li preživati na suncu ili u hladu, našalio se Andabak u posljednjem intervjuu za tportal.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!