Voće s tom oznakom je definitivno domaće i kvalitetno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Priznata je prva oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” i to za sektor voća. Ministarstvo poljoprivrede tu oznaku uvodi po uzoru na druge EU zemlje kako bi potrošači znali da kupuju proizvod domaćeg podrijetla i veće kvalitete. Svi koji žele da njihovi proizvodi nose oznaku Dokazana kvaliteta tako moraju biti spremni na to da će cijeli proces proizvodnje biti kontroliran, napominje predsjednik Hrvatske voćarske zajednice koja je i podnijela zahtjev za korištenjem te oznake.

-Kontrolira se kod proizvodnje, količine, načina proizvodnje, korištenje zaštitnih sredstava, prihrane i svi drugi elementi koji se koriste u proizvodnji – navodi Branimir Markota.

Jamstvo kvalitete i podrijetla je to važnije u svjetlu nedavnog nalaza državne inspekcije koja je nakon prijava Hrvatske voćarske zajednice na policama trgovina pronašla 25 serija jabuka i krumpira koji su deklarirani kao hrvatski proizvod iako voćnjaka i njive ovdje vidjeli nisu. Bjelovarčani na to kažu – u Hrvatskoj ništa novo.

-Ne čudi me, kod nas me ništa ne čudi. Zbilja me više ništa ne čudi, pa ni to – složni su građani.

Ne čudi, ali takva prevara kupce ipak ljuti. Oznaka Dokazana kvaliteta će jamčiti i kvalitetu i podrijetlo. Osim potrošača koji će znati što kupuju, njome bi se od nepoštenih praksi trebalo zaštititi i proizvođače.

-Neće se moći dogoditi da neki OPG ili bilo koji pravni subjekt ima tisuću kvadrata zemlje i proizvodi i 10 tona jabuka i 20 tona krušaka i 30 tona mandarina i 20 tona mrkve – ističe Markota.

Iako nije siguran da će tu oznaku moći nositi rano voće, Markota vjeruje da će za ovosezonske jabuke i kruške biti spreman. Specifikacija Dokazana kvalitete uključuje jabuku, krušku, trešnju, breskvu, nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američka borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku i orašasto voće (orah, lješnjak, badem).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!