Pčele nisu uspjele oprašiti marelice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – Slavonski voćari upozoravaju kako bi se treću godinu zaredom moglo dogoditi da ostanu bez marelica jer ih je ponovno dobrim dijelom obralo vrijeme, odnosno minusi koji su došli u najgorem mogućem razdoblju – u punoj cvatnji koja je ove godine krenula ranije nego inače. Provjerili smo kakvo je stanje na bilogorskom području. Iako ima štete, stanje nije zabrinjavajuće, kaže Željko Krvar koji u Kapeli ima oko tisuću stabala marelice.

-Ono što je cvalo ranije, to je ipak pretrpjelo nekakvu štetu, a ovo što je kasnije u cvatnji je ipak u puno boljem stanju – opisuje stanje u svom voćnjaku Krvar.

Željko Krvar

Krvar to može zahvaliti dijelom poziciji voćnjaka, a dijelom i vlastitom radu.

-Malo sam dimio površinu tako da mi je jedan dobar dio još uvijek opstao, a to je najbitnije – navodi kapeličanski voćar.

Međutim, temperaturne razlike i mraz su uzrokovali još jedan problem pred kojim su voćari bespomoćni.

-Slabo je oprašeno. Kukci, pčele nisu mogli izaći van. Bilo je nešto bumbara i solitarnih pčela, ali dogodilo se da je bila produžena cvatnja samo zbog toga što nije došlo do oprašivanja – navodi Krvar.

Marelica je u cvatu tri tjedna, a puno toga nije oprašeno. Nije smrzlo, ali nije ni oprašeno, a bez oprašivanja nema ni ploda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!