200 milijuna za ublažavanje koronakrize

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOMUŠEVAC/JUGOVO POLJE – Koronakriza je zadala težak udarac dijelu poljoprivrednika kojima je odnijela dio tržišta. Među njima je i tovljač junadi iz Komuševca kod Čazme Ivica Perčec.

-Situacija je loša. Pala je potražnja, imam bikove za prodati koji su već preteški, a još ih nismo prodali. Nemamo kome – kaže Perčec.

Ono što se i uspije prodati se prodaje po osjetno nižim cijenama nego prije pandemije.

-Prije je cijena bilo 15 do 16 kuna po kilogramu žive vage, a sada je 12 do 13 – kaže Perčec i upozorava kako to nije dovoljno da se pokriju ulazni troškovi.

Druga županija, druga proizvodnja, ali ista priča stiže s gospodarstva Ivana Bingule iz virovitičko-podravskog Jugovog Polja. Bingula se bavi ratarstvom te sadnjom ljekovitog bilja, a i njemu je plasman “zaštekao”.

-Na skladištu i sada imamo neprodane robe, konkretno konoplju koju nemamo kome prodati jer su se granice zatvorile, a tržište poremetilo – navodi Bingula.

Dok ljekovito bilje nekako još i plasiraju, s industrijskom konopljom nemaju sreće. Ona je klekla do kraja.

-Otkupna cijena je bila 15 kuna, a ove godine je pet kuna, a ni za pet kuna ju nemate kome prodati tako da su gubici enormni – opisuje stanje Bingula.

Gubitke je donekle ublažila izvanredna potpora od 52 tisuće kuna kroz Mjeru 21 namijenjena poljoprivrednicima koji su zbog koronakrize pretrpjeli pad prihoda od najmanje 15 posto. Nju su na prvom natječaju dobili i Bingula i Perčec.

-Bitno da sam nešto dobio, da nešto malo ublaži bolove – kroz smijeh kaže Perčec.

Bolove će ublažiti i drugi natječaj za Mjeru 21 koji je u tijeku, a kroz koji je osigurano ukupno 200 milijuna kuna. Poljoprivrednici mogu povući najviše 52 tisuće 863 kune, a mala i srednja poduzeća 377 i pol tisuća. Međutim, oni koji su potporu koristili na prvom natječaju, na nju više nemaju pravo što Bingulu ljuti.

-To nema smisla. Po mojoj računici meni ni na prvom nije nadoknađena realna šteta, pa bi bilo realno da se može prijaviti i na drugi. Možda je netko imao pad proizvodnje od 30 tisuća kuna i to mu je na prvom natječaju nadoknađeno, ali kod nas to nije tako – napominje virovitičko-podravski poljoprivrednik.

No, pravila su takva, a vremena za prijavu nema puno jer rok za prijavu na drugi natječaj istječe danas (utorak 13. travnja) u podne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!