Unatoč pandemiji za dio ovčara krize nema

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ULJANIK/VELIKA TRNAVA – Ovo je vrijeme obično udarna sezona prodaje janjaca, ali i ove godine je zbog pandemije prodaja zamrla, pa je ovčarima na gospodarstvima ostalo više grla, a na računima manje novca. Tih problema ipak nema Željko Krajinović iz Uljanika koji uzgaja rasplodna grla solčavsko-jezerske pasmine.

-Bez obzira na situaciju i koliko god da je kriza u državi opet postoje mladi ljudi koji napreduju što preko fondova što sami i onda mi koji imamo kvalitetu, mi krize nemamo. To je sva mudrost – priča Krajinović.

Jedna od mladih koja se 2017. krenula baviti ovčarstvom za koje je procijenila da je isplativije od primjerice držanja krava je Monika Lacković Tišljarić iz Velike Trnave. Nju je koronakriza ipak zahvatila.

-Prošle godine prodaja nije baš išla, a ove godine je malo bolje, ali nije to kako je bilo prije korone – kaže Lacković Tišljarić.

Ipak, kako je zahvaljujući i radu i odabiru pasmine uspjela pronaći stalnog kupca, plasman za Lacković Tišljarić nije stao. Svoju budućnost i dalje vidi u ovčarstvu i držanju Ile de France pasmine za koju se drži da je najmesnatija pasmina ovaca, a koja će zadovoljiti i nepca onih kojima janjetina i nije najdraže meso.

-Imaju drugačiji miris od ostalih, nemaju onako jak miris janjetine – opisuje tu francusku pasminu mlada uzgajivačica.

Dalje od ovaca ne želi ni Krajinović. Ovčarstvo je obiteljska tradicija koju su započeli Željkovi roditelji Đurđevka i Ilija još 1995., a on je preuzeo 2015. i za njega je to sada glavni izvor prihoda, ali i način života.

-Vozio sam kamion na međunarodnoj liniji, radio sam svašta, ali ipak je priroda i društvo za mene život, a ono od ranije, trka i zbrka, to nije ništa – ističe Krajinović koji mir koji sada unatoč puno posla i malo slobodnog vremena ima, ne bi mijenjao ni za što.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!