Toplice otvaraju vrata lokalnim poljoprivrednicima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Konzumiranje lokalnih namirnica i što kraći put od proizvođača do potrošača sve su više u fokusu kako europske poljoprivredne politike, tako i one na lokalnoj razini. U tom smjeru idu i Daruvarske toplice koje su pokrenule projekt „Doručak iz našeg (k)raja“ u sklopu kojeg od proizvođača s daruvarskog područja planiraju otkupiti med, sokove, namaze, suhomesnate i mliječne proizvode, voće, odnosno sve potrebno za doručak. Prvi je to put da toplice na taj način svoja vrata otvaraju lokalnim poljoprivrednicima na što su se odlučili kako bi s jedne strane svojim pacijentima i gostima ponudili kvalitetniji doručak, a s druge strane se povezali s lokalnom zajednicom. Na njihov se poziv javila i Melita Pokorni koja u „Doručak iz našeg kraja“ želi uvrstiti paletu svojih sireva. I ranije je, kaže, pokušala uspostaviti suradnju s Daruvarskim toplicama, ali bez uspjeha.

-Oni imaju obvezu javne nabave i to je teško. Mi smo pokušavali i kroz restoran Terasu ponuditi naše sireve, ali nije to nikada zaživjelo – kaže Pokorni.

Kako je većina njenog plasmana vezana uz turizam koji je zbog koronakrize slaba točka, novo tržište je dobrodošla iako ona u Daruvarske toplice može plasirati tek neznatan dio svoje proizvodnje. Za Doručak iz našeg kraja je zainteresiran i Silvije Devald koji je ponudio svoje prirodne hladno prešane sokove bez šećera i konzervansa. S plasmanom nema problema, ali bi rado pojačao prisutnost na lokalnom tržištu.

-Znate kako je, najteže je biti prorok u vlastitom selu. Ne prodajemo mi tako puno proizvoda lokalno, a najjeftinije je prodavati lokalno jer nema velikim prodajnih troškova, nema prijevoza – tumači Devald.

Važno je pri tome da će pacijenti Daruvarskih toplica kroz „Doručak iz našeg kraja“ znati da jedu domaće.

-To i je naša intencija da promoviramo lokalne proizvođače u zasebnom dijelu našeg restorana gdje će biti istaknuto da su proizvodi iz našega kraja i pisat će i ime proizvođača – ističe rukovoditelj Odjela prodaje, marketinga i recepcije Miran Husak.

Daruvarski poljoprivrednici se na poziv mogu javiti još danas, ali trebaju voditi računa o tome da im proizvodi moraju biti deklarirani te moraju imati e-račun.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!