Sanacijom odlagališta u Grgincu, Općina Veliko Trojstvo regenerirala 2,2 hektara zemljišta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Danas je i službeno okončan projekt sanacije odlagališta otpada Grginac. Na završnoj konferenciji koja je održana u Općini Veliko Trojstvo, koja je bila investitor tog 12,5 milijuna kuna vrijednog projekta, domaćini su se prisjetili najvažnijih detalja vezanih uz provedbu koja je započela u listopadu 2018. godine. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, a uz samu Općinu, podržali su ga Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo regionalnog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i Grad Bjelovar.

Podsjetimo, riječ je o lokaciji na koju je tijekom 20 godina, od 1970. do 1990. godine, odloženo 178 tisuća tona otpada, a sanacijom koju je inicirala Općina Veliko Trojstvo, u suradnji s Gradom Bjelovarom, u potpunosti je regenerirano 2,2 hektara zemljišta. Od ukupne vrijednost od 12,5 milijuna kuna, na prihvatljive troškove odnosi se 9,7 milijuna, no i razliku je Općina osigurala u vanjskim izvorima.

-Imali smo tešku jesen i zimu s puno kiše, što je rezultiralo teškim uvjetima rada, posebice kad se u obzir uzmu kratki rokovi izvedbe. Važno je da je projekt financiran iz nekih drugih izvora, dakle niti iz proračuna Općine Veliko Trojstvo, a niti iz Grada Bjelovara. Mislim da smo odradili dobar posao, ne samo za Grginac i Veliko Trojstvo, već i za Puričane, Trojstveni Markovac i druga bjelovarska prigradska naselja koja se nalaze u blizini – naglasio je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić, koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta. Od zaposlenika Općine, stručnjaka zaduženih za samu provedbu, bivših i sadašnjih čelnika Grada Bjelovara, Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i drugih.

Na završnoj konferenciji bila je i Alenka Košiša Čičin Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša koja je pohvalila inicijativu i pristup realizaciju projekta, posebice jer je njegovu pravovremenu provedbu ugrožavao niz faktora – od pandemije i lockdowna, do loših vremenskih uvjeta. Istaknula je kako je Veliko Trojstvo potvrdilo pozitivan trend odgovornog gospodarenja otpadom i brige za okoliš, koji je prisutan u čitavoj zemlji.

-Stopa odvojenog prikupljanja otpada u 2019. godini povećana je za šest posto u odnosu na 2018., a taj postotak iz godine u godinu raste – zadovoljno je istaknula Košiša Čičin Šain.

O dobrim trendovima govorila je i Maja Feketić, načelnica Sektora za financiranje EU, naglasivši kako se sanacija odlagališta u Grgincu savršeno uklopila u priču o zelenom europskom planu.

-Ovaj projekt ulazi u EU statistiku. Ukupno je 44 takvih projekata, a ova sanacija pridonosi cjelokupnim EU ciljevima. Točnije, na ovaj način pridonosimo smanjenju otpada kojeg odlažemo na odlagališta – kazala je Feketić, dodajući kako je Hrvatska već premašila obvezu iz operativnog programa koja podrazumijeva sanaciju 60 hektara odlagališta otpada te prijavu minimalno 30 sanacija.

-Ispunili ste svoj cilj prema planu gospodarenju otpadom za razdoblje od 2017.  do 2022. koji podrazumijeva smanjenje negativne utjecaje na ljudsko zdravlje, okoliš, klimu, smanjenju emisija stakleničkih plinova – poručila je Feketić Velikotrojšćanima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!