Ni nakon pola stoljeća među košnicama, Ivan Sever ne posustaje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Ivan Sever iz Čazme u pčelarstvo se zaljubio s još kao dječak, dok je gledao kako se time bavi njegov otac. Bilo je to prije 70-ak godina. Točnije, Ivanu je danas 75 godina.

-Pčelarstvom se bavim 50 godina. Naime, otac mi je umro kad sam imao 12 i nakon toga su njegove košnice mirovale. Ja sam se vremenom odselio u Zagreb, gdje sam proveo radni vijek u Tvornici laboratorijskog stakla, a imanje u Čazmi je ostalo napušteno. No, stalno sam razmišljao o pčelarstvu te sam s dvadesetak godina odlučio ponovno kupiti pčele – prisjeća se Sever. Posudio je, kaže, novac i nabavio 20 košnica. Bila su to sjajna vremena za pčelarstvo kada je znao u jednom danu dobiti deset kilograma meda po košnici.

-Danas je to nezamislivo. No tada, kada sam počinjao, nakon prve ispaše meda vratio sam novac koji sam posudio za košnice, i to s kamatama. Uvjeti za pčelare bili su odlični. Primjerice, preko pčelarske zadruge u Ilici kasnije sam dobio povoljan zajam uz pomoć kojeg sam kupio kamion i 60 košnica – prisjeća se naš sugovornik.

U pčelarskom kamionu obišao je cijelu Hrvatsku, a kad su ga počele sustizati godine, smirio se na dvije lokacije. Danas tako košnice ima na imanju u Čazmi i na Moslavačkoj gori. Proizvodi više vrsta meda s oznakama domaće kvalitete koje, kao jedini pčelar, prodaje na čazmanskoj tržnici.

-Imam cvjetno-livadski med, bagrem, amorfu, koja je inače vrlo rijetka, šumski med s Moslavačke gore koji je zapravo mješavina lipe i kestena koji cvatu u isto vrijeme – nabraja vremešni čazmanski pčelar.

Otkriva nam kako je danas puno teže baviti se pčelarstvom nego u vremena kada je on tek počinjao.

-Prije nije bilo toliko bolesti kod pčela, a i vremenski uvjeti su bili normalniji, znalo se kad će početi koje godišnje doba i kad će što cvasti. To se s godinama promijenilo – kaže Sever, dodajući kako je prije bilo puno manje pčelara. Danas mnogi ulaze u taj posao jer misle da je lagan i da ne zahtijeva puno rada. No, zapravo je suprotno. Zbog toga mnogi brzo odustaju od pčelarstva, o čemu svjedoči i broj pčelara u čazmanskoj pčelarskoj udruzi čiji je Sever član.

-Danas nas je u udruzi 25, a prije samo godinu dana bilo nas je 35 – kaže Sever.

Iako je već u poodmaklim godinama i sve mu je teže obavljati posao, ovaj vremešni Čazmanac ni ne pomišlja da odustane od pčelarstva.

-Jednostavno mi je nezamislivo da se ne bavim time sve dok sam živ. Imam sina od 40 godina i unuka koji ide u drugi razred. Sin je zaposlen, no radi sa mnom kad može i nagovaram ga da nastavi ovaj posao. Volio bih to – kaže Sever.

Priznaje kako ga brine to što su pčele sve ugroženija životinjska vrsta. Nada se stoga da će biti sve više onih koji će biti spremni odvažiti se na pčelarstvo. Pa da, kaže, bude kao nekad u prekrasnom moslavačkom kraju, kada je gotovo svaka obitelj imala nekoliko košnica za vlastite potrebe. (FOTOGRAFIJE: Grad Čazma)



PODIJELI S PRIJATELJIMA!