Raspisana kreditna linija za stočarsku proizvodnju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas su potpisani ugovori Bjelovarsko-bilogorske županije s pet poslovnih banaka za ovogodišnju kreditnu liniju kreditiranja stočarske proizvodnje kojom se potiče nabava grla za tov junadi i svinja te nabava rasplodnih junica, ovaca i koza. Trenutno je na području županije ukupno 17 aktivnih mjera za poljoprivredne proizvođače i zadruge. Jedan dio vezan je uz stočarstvo, a drugi uz ratarstvo. Župan Damir Bajs pohvalio se dobrim odazivom poljoprivrednika na spomenute mjere.

– 2021. će biti godina s najviše povučenih sredstava, a zaprimljen je i rekordan broj zahtjeva, njih čak 209 u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna. Ovom kreditnom linijom riješit ćemo i pitanje ukupnosti kreditiranja naših poljoprivrednih proizvođača koji se bave stočarstvom – rekao je. Najmanji iznos kredita je 36 tisuća kuna, a najveći 250 tisuća kuna. Uz županijsku subvenciju maksimalna će kamata iznositi 2,2 posto.

– Bjelovarsko-bilogorska županija među onima je koji imaju najveći broj mjera, ali i najveće isplaćene iznose. Jedna petina našeg ukupnog bruto nacionalnog dohotka se stvara u poljoprivredi. I dalje smo vodeća županija u stočarstvu, proizvodnji mlijeka, ali i mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda poput gljiva te u ovčarstvu u kojima dosad nismo bili poznati – istaknuo je Bajs. Također je naglasio da poljoprivrednici uredno otplaćuju kredite, u čemu se s njim složio i Josip Jurić, direktor Savjetodavnog centra Erste banke u Bjelovaru, koji je naveo da gotovo da i ne postoje odbijenice za ovakve vrste kredita.

– Erste banka od samog početka surađuje sa županijom u kreditiranju stočarske proizvodnje. Ova kreditna linija proteže se kroz cijelu godinu, a svaki poljoprivrednik koji želi na ovaj način pokrenuti ili povećati svoju stočarsku proizvodnju može se obratiti županiji. Krediti su trenutno najpovoljniji na tržištu zbog male kamatne stope koju su banke ponudile, ali i zbog subvencije koju plaća županija – naveo je Jurić. Andrea Dokmanović, direktorica Regionalnog centra za gospodarstvo Bjelovar Hrvatske poštanske banke rekla je da joj je drago što može pomoći poljoprivrednicima, ali i razvoju cjelokupnog gospodarstva regije.

– Mislim da je ovo linija koja je kompletno usklađena s agrorokovima i potrebama naših klijenata, kojima kroz cijene izlazimo u susret – izjavila je te dodala da su korisnici zadovoljni uvjetima ovih kredita.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!