Prodaja presadnica na tržnici je još skromna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sve vrste paprika, sve vrste zeljarica, patlidžani, rajčice, lubenice, dinje, krastavci, celer – nabrajaju svoju bogatu ponudu proizvođači presadnica s bjelovarske tržnice. No, iako je ponuda bogata, potražnja je još uvijek skromna.

-Loša. Loša je godina totalno jer već dva tjedna bi prodaja trebala biti aktualna, a mi prodamo nešto tek tu i tamo – priča nam Brezovčanka Terezija Matić.

Nije ova godina ni blizu one prošle kada je nakon korona lockdowna prodaja presadnica doživjela pravi procvat i nikada kao tada se nije njima tržilo jer su iz straha od novog zatvaranja gotovo svi koji imaju makar i pedalj zemlje odlučili zasaditi vrt. Sada se trži malo, a prodaju se uglavnom presadnice rajčice, paprike, lubenica, a ne bi trebalo.

-Sada se trebaju saditi zeljarice i salate kojima vrijeme toliko ne smeta – objašnjava još jedna prodavačica s bjelovarske tržnice Jelena Ingula iz Lozana.

Mnogima omiljene kulture rajčice i paprike bi pak trebale pričekati toplije vrijeme za sadnju.

-Kada bude temperatura zemlje do 10-15 stupnjeva i kada su noći tople, onda je to to, onda to raste. Kada se sada stavi i kada ugrije, a noći su hladne to je katastrofa. To je ubitačno za rajčice i papriku – tumači Matić.

Nadaju se prodavači s bjelovarske tržnice da će uskoro zatopliti, vrijeme se stabilizirati, pa da će i prodaja presadnica u svibnju krenuti kako treba. Kada se ljudi jednom odvaže krenuti u sadnju vrta problema ne bi trebalo biti.

-Imamo svoje kupce, imamo povjerenje i uvijek nam se vraćaju jer nudimo kvalitetan proizvod – kaže Ingula u iščekivanju pravog proljeća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!