Europska komisija predlaže ograničenje plaćanja gotovim novcem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Europska komisiju u srpnju će predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca, čiji će sastavni dio biti zabrana plaćanja gotovim novcem, izjavila je povjerenica Europske komisije za financiranje – Mairead McGuinness.

Zabrana plaćanja gotovim novcem biti će postavljena na gornju granicu od 10 tisuća eura, odnosno 75 tisuća kuna, no svaka će država članica imati mogućnost prilagoditi, odnosno smanjiti taj iznos.

Njemačka i Austrija glavni su oponenti ovog prijedloga i najveći zagovaratelji plaćanja gotovim novcem bez ikakvih ograničenja. Austrija je čak imala prijedloge da plaćanje gotovinom zaštite ustavom. No već 18 država članica Europske unije ima slična ograničenja, tako Grci mogu platiti maksimalno 500 eura, Francuzi 1000 eura, a Poljaci 15 tisuća eura, služeći se gotovim novcem.

U Hrvatskoj ograničenja postoje od 2018. godine, ali samo za pravne subjekte i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost. Iznos na koji je plaćanje ograničeno je upravo 75 tisuća kuna, što komisija i predlaže, tako da za domaće poduzetnike ovo neće biti nikakva novost.

Ono što će se promijeniti je kupovina privatnih automobila, stanova i sličnih skupocjenih pokretnina i nekretnina. Takve stvari, ukoliko će im cijena biti iznad određenog maksimalnog iznosa, građani će morati kupovati preko računa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!