Vlada darovala 80 hektara državnog zemljišta za poslovnu zonu u Velikom Korenovu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je prije tri godine zatraženo 80 hektara državnog zemljišta za izgradnju poslovne zone u Velikom Korenovu, danas je to na svojoj sjednici odobrila Vlada RH, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Danas na sjednici Vlade RH bila je odluka za koju sam očekivao da će proći. Radi se o dodjeli 80 hektara državnog zemljišta Gradu Bjelovaru za gradnju najveće zone u cijeloj županiji – rekao je. Nova poslovna zona će zaposliti nekoliko tisuća ljudi, a Hrebak vjeruje da će ona preporoditi gospodarstvo Bjelovara, ali i okolnih općina. Sonja Novak, prokurista u tehnološkom parku otkrila je povijest ovog projekta.

– 2003. godine ta zona je ušla u prostorne planove što je temelj da se dalje može nešto raditi. 2018. godine mi smo stekli sve preduvjete da uđe u jedinstveni registar poslovnih zona RH. To je bilo bitno da bismo mogli od Ministarstva zatražiti darovnicu. Tada smo morali napraviti i analizu postojeće tri zone. Popunjenost tih zona bila je preduvjet da nam se odobri ovaj projekt – navela je. Hrebak je otkrio da u trima postojećim zonama radi tri tisuće ljudi, a u najvećoj zoni zaposlit će se još oko tisuću osoba.

– Investicije trenutačno ne mogu doći u Bjelovar jer ih nemaju gdje smjestiti, mi nemamo slobodnog zemljišta u gradu – istaknuo je. Za izgradnju nove poslovne zone u Velikom Korenovu, dodao je, bit će potrebno više od 20 milijuna kuna. Ta se zona planira graditi postupno, kako će tvrtke dolaziti, no oko 30 hektara zemljišta odmah će biti stavljeno u pogon.

U sklopu projekta Aglomeracije, obnovljen je i sustav kanalizacije u Ivanovčanskoj ulici. Hrebak ističe da će se u idućim mjesecima napraviti cestovna odvodnja, biciklistička i pješačka staza te zeleni pojas.

– Ivanovčanska ulica je još jedna u nizu ulica na kojima ćemo raditi ovog ljeta. Provedena je javna nabava, ugovor je sklopljen s tvrtkom PZC. Ukupna vrijednost investicije iznosi 2,4 milijuna kuna – rekao je. Na trgu A. G. Matoša gradi se pet novih zgrada, dok će se postojeće energetski obnoviti. Osim toga, uredit će se pješačka staza i ulica.

– Ukupna investicija će biti 250 tisuća kuna. Uredit ćemo pješačku stazu, ulicu, asfalt i sve što su stanari od nas tražili – naveo je. Ta će ulica postati jednosmjerna, a uredit će se i bočni parking. Išam Gađo, predstavnik stanara jedne od zgrada na Matoševom trgu rekao je da u kvartu boravi više od 500 građana, a svakim danom njime prođe 400 vrtićke djece i oko 600 osnovnoškolaca.

– Ovo čekamo 20 godina. Neki su nam obećavali, a ovaj gradonačelnik nam ništa nije obećao, nego je ovo napravio. Sve pohvale za njega i cijelu gradsku upravu. Već niz godina gledamo kako roditelji nemaju mjesto za pristati ili parkirati kada dovoze i odvoze svoju djecu u vrtić ili školu. Sada ćemo urediti i bočni parking – istaknuo je.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!