Jareši žele upoznati turiste s tradicijskim načinom proizvodnje jedinstvenih delicija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DEŽANOVAC – Obitelj Jareš je dobro poznata sirarska obitelj. U Donjim Sređanima sireve rade dvadesetak godina, a posljednjih 12 imaju i vlastitu siranu. Najviše se traže svježi sir i vrhnje, ali nude Jareši i skutu, škripavac, dimljene i polutvrde sireve pri čemu su posebno ponosni na svog Koprivka. Glavna kreatorica je Adela Jareš koja se kod proizvodnje nastoji staviti u tuđe cipele.

-Stavim se na mjesto kupca, da ja idem kupiti sir kakav bi on trebao biti okusom, kvalitetom i izgledom – kaže Adela Jareš.

I dok s proizvodnjom Jareši nemaju problema, prodaja je zbog pandemije druga priča. Težak udarac im je zadalo zatvaranje sajmova zbog čega su pokucali na brojna vrata.

-Poslali smo ponude na sve žive adrese koje imamo: općinama, županiji, vrtićima, školama, ali ne mogu reći da imamo odaziva, barem za sada. Nadamo se da će se nešto pokrenuti i promijeniti – kaže Jareš, koja unatoč svemu ne gubi optimizam ni volju za radom.

Uz tržnice u Daruvaru i Pakracu svoje su proizvode počeli prodavati i na onima u Bjelovaru i Novskoj kao i na kućnom pragu. Jednom kada pandemijsko ludilo prođe, žele svoju siranu još više okrenuti ljudima, kaže predstavnica mlađe generacije Jareš, Marta, inače studentica turističkog menadžmenta.

-Želimo upoznati druge ljude s našim gospodarstvom i posebnim načinom izrade sira na tradicijski i potpuno prirodan način – opisuje planove Marta.

Plan je više se okrenuti agroturizmu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!