Novi model otkupa poljoprivrednih proizvoda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poljoprivredni će se proizvodi otkupljivati prema novom modelu koji je uspostavila osječka tvrtka Žito početkom proljetne sjetve. Ratarima se ovim modelom nudi otkup kukuruza, pšenice, soje i suncokreta. Žito će svaki tjedan objavljivati kotacijske cijene koje će se određivati prema cijenama na europskim robnim burzama, a po tim će iznosima otkupljivati proizvode.

Na ovaj način poljoprivrednici će unaprijed znati cijenu po kojoj će prodati proizvode, a moći će naravno i čekati najbolju kotacijsku cijenu kako bi prodali svoja dobra. Do sada je sa Žitom ugovore sklopilo  više od sto poljoprivrednika koji su se tako riješili rizika od pada cijena tijekom žetve i osigurali si zaradu. Najbolju je kotacijsku cijenu nakon uspostavljanja ovog modela imao suncokret, 3,30 kuna po kilogramu, kukuruz i pšenica bili su na 1,15 kuna, a soja nešto više od 3 kune po kilogramu.

Kompanija Marka Pipunića nije prva u hrvatskoj došla na ovu ideju. Jedna je tvrtka iz Nove Gradiške prošle godine otkupljivala usjeve na ovaj način, no samo od vlastitih kooperanata, dok će Žito otkupljivati od svih. Pretpostavljamo da će Pipunićevo Žito ovisno o rezultatima ovogodišnjeg uspjeha burzovnog modela otkupljivanja usjeva, nastaviti s istim modelom i dogodine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!